Comencen a faltar adjectius i també espai en un text que pretén ser una síntesi de la jornada perquè càpiguen les conseqüències de les destrosses que està provocant a l'economia mundial, començant per la del seu propi país, els Estats Units, el president Donald Trump. L'advertiment del president de la Reserva Federal, Jerome Powell, alertant que és molt probable que els aranzels de l'administració Trump facin augmentar la inflació els pròxims trimestres, frenin i alenteixin el creixement dels Estats Units i que, a conseqüència de tot això, una inflació més alta pot acabar sent persistent i no temporal, és molt significatiu. Els analistes de JP Morgan han elevat d'un 40% a un 60% la probabilitat d'una recessió mundial.

Segurament, és el màxim que es pot dir en aquests moments als Estats Units, on, com estem veient, a més de mesures de difícil justificació, s'està produint una caça de bruixes amb alts càrrecs que suposadament mantenen una actitud crítica o bé són assenyalats per activistes d'extrema dreta. En aquesta purga, aquest divendres s'ha fet cessar dels seus càrrecs, sense cap explicació aparent, el director de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA), Timothy D. Haugh, que també és el responsable de cibernètica, en una veritable revolució als serveis d'intel·ligència. El cessament de Haugh, amb més de trenta anys d'experiència en intel·ligència, ha anat acompanyat de la sortida del seu número dos, Wendy Noble, que forma part del consell de seguretat des del 1987.

L'administració nord-americana no s'esperava una resposta tan contundent de la Xina

Enmig d'aquest clima de terror, s'ha instal·lat la por que hi hagi acomiadaments pel fet de no ser considerat prou lleial, un concepte molt allunyat de paràmetres democràtics i enormement preocupant. Veient tot això, prou ha deixat dit Jerome Powell l'endemà que Wall Street tingués dijous la pitjor caiguda en cinc anys, i aquest divendres en continuarà el retrocés. Les borses europees també han tingut, a conseqüència dels aranzels, la pitjor caiguda d'ençà de la pandèmia. A Espanya, l'Ibex ha tingut una de les disset pitjors sessions des de la seva creació el 1992, amb un retrocés del 5,83% i amb la banca caient entorn del 10%. Podríem continuar, però totes les dades van en la mateixa direcció.

Com era previsible, la resposta de la Xina no s'ha fet esperar i ha anunciat la imposició d'aranzels del 34% a la importació de tots els productes nord-americans. La guerra comercial entre tots dos països tindrà conseqüències greus per als EUA, l'administració dels quals no s'esperava una resposta tan contundent. Les paraules de Trump a les xarxes socials, assenyalant que la Xina s'havia equivocat i havia entrat en pànic i això és l'únic que no es poden permetre, sonen a fanfarroneria de qui ha posat tota la carn a la graella sense calibrar del tot les conseqüències.

La gran pregunta a molts sectors de la societat dels Estats Units és, fins on arribarà tot això? Quant més suportaran les grans empreses i els col·lectius més influents del país les barbaritats de Trump?