Totes les dades apunten que el president del govern espanyol ja treballa amb la hipòtesi que el millor per a ell és convocar de seguida que pugui eleccions a Espanya. Per a això necessitava un bon resultat a les catalanes, que l'ha tingut, i que les europees del 9 de juny no siguin un absolut desastre per al PSOE. No li cal necessàriament guanyar, ja que les eleccions europees solen tenir vida pròpia i s'utilitzen molts cops com un càstig fàcil al govern. En té prou amb quedar a una distància raonable i que les enquestes li donin que milloraria resultats.
En unes noves eleccions, són molts els socialistes que pensen que amb desprendre's de l'ombra de Carles Puigdemont ja hauria valgut la pena. Esquerra i Bildu són dues formacions molt més properes a l'esquerra espanyola i el PNB està lligada de mans amb els resultats electorals del passat 21 d'abril, que li impedeixen d'assolir la presidència del govern basc només amb els vots socialistes. Qualsevol moviment del PNB que disgusti el PSOE podria acabar sortint car als nacionalistes bascos. En resum, les sumes i restes al Congrés dels Diputats serien més fàcils si els set diputats de Junts fossin prescindibles.
La qüestió és que això ho sap el PSOE, però ho sap també Junts. D'aquí ve el xoc de trens que hi haurà entre Pedro Sánchez i Carles Puigdemont, perquè el primer no acceptarà entrar en el joc que li planteja el president a l'exili i així ho ha declarat diverses vegades. L'última, aquest mateix divendres, quan ha descartat categòricament fer president Puigdemont. En aquest tema, a més, Sánchez no té l'última paraula, ja que el PSC està més als antípodes i entén que seria com fer-se l'harakiri després del resultat del passat 12 de maig.
En unes noves eleccions, són molts els socialistes que pensen que amb desprendre's de l'ombra de Carles Puigdemont ja hauria valgut la pena
Però Puigdemont tampoc afluixarà la corda, ja que entén que el suport que li va donar a la investidura tenia unes contrapartides més enllà de la llei d'amnistia que no s'han concretat, des del català a Europa fins a avenços tangibles en la taula de negociació. Per entremig, el PSC va aconseguir l'alcaldia de Barcelona, malgrat que havia guanyat Xavier Trias, i en les diputacions catalanes, els socialistes els acords els van tancar amb Esquerra. Ara arriben les negociacions per a la Generalitat i els socialistes catalans tanquen la seva proposta d'un hipotètic govern amb ERC i els comuns. I Puigdemont és convidat a assumir la seva posició de segon en les eleccions del 12 de maig i escalfar la bancada de l'oposició.
Per això el forcejament. I Sánchez i Puigdemont amb l'ull posat als moviments que pugui fer el PP, ja que fins al 29 d'aquest mes pot decidir si presenta una moció de censura. A partir d'aquell dia, quan es complirà un any de la convocatòria de les eleccions espanyoles del passat 23 de juliol, Sánchez ja podrà dissoldre el Congrés i convocar eleccions. El tauler espanyol i català de la política mai s'havien mirat tant.