En menys de 24 hores, s'han reunit a Suïssa la delegació del PSOE encapçalada per l'expresident, José Luis Rodríguez Zapatero, i la de Junts, pel president de la Generalitat en l'exili, Carles Puigdemont; i a Barcelona el president de la Generalitat, Salvador Illa, amb el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras. En el cas de la primera reunió, va ser convocada d'urgència pels socialistes davant de la votació, dimarts vinent, de la iniciativa legislativa sobre la qüestió de confiança del president del govern espanyol que, encara que manca de valor jurídic, té un enorme valor polític, ja que suposaria fer evident que no té la confiança del Congrés dels Diputats.

Les úniques valoracions de la cimera de Suïssa les ha efectuat Zapatero al congrés del PSOE d'Andalusia celebrat aquest dissabte a Granada: "Tranquils, la legislatura durarà fins al 2027". Més enllà de l'optimisme antropològic de l'expresident —així s'ha definit sempre que ha tingut oportunitat de fer-ho—, és evident que alguna dada ha de tenir que li permeti realitzar aquestes afirmacions. El PSOE ha superat els últims obstacles sobre la cessió integral de les competències a Catalunya de la llei d'estrangeria? A més del que s'ha tancat de documentació als estrangers (NIE) i gairebé acordat de control de fronteres (el PSOE ja l'ha validat encara que hi ha resistències de Marlaska), els socialistes estan disposats a cedir les atribucions als expedients d'expulsió i l'execució per part dels Mossos d'Esquadra?

Al PSOE no li surten els números per convocar eleccions i a Junts tampoc per mantenir la seva privilegiada situació política

O, al contrari, hi haurà en les pròximes hores un bescanvi polític que permeti a Junts ajornar unes setmanes la votació de dimarts sense retirar-la ni votar-la al Congrés? Potser no s'arriba a dimarts per conèixer el desenllaç, però amb el poc temps que falta estaríem parlant de dilluns. Estem davant d'un canvi en les relacions que permeti parlar sobre que s'ha recuperat la confiança? Ni de bon tros. En tot cas, la constatació que no existeixen al·licients: al PSOE no li surten els números per convocar eleccions i a Junts tampoc per mantenir la seva privilegiada situació política, amb el pèndol oscil·lant cap a la dreta i amb el PP molt lluny de poder desprendre's de Vox.

A Barcelona, la reunió entre Illa i Junqueras ha estat la primera, almenys públicament, des que el republicà va tornar a agafar les regnes del partit. El fet que les dues parts hagin assumit que en cap cas no hi haurà pressupostos de la Generalitat aquest any —en això insisteix sempre Junqueras— i que no s'han de negociar nous acords sinó el compliment dels firmats per l'equip anterior de Marta Rovira i Pere Aragonès, resta dramatisme a les converses. L'equip de Junqueras valora positivament aquest reinici de festeig amb els socialistes catalans, que hauria de culminar amb pressupostos el 2026 i que ha tancat recentment acords sobre Rodalies i el català.

També confien que hi hagi bones notícies en la condonació d'una part del deute de Catalunya amb l'Estat, mitjançant una quitança del 20% del deute de Catalunya amb el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), una quitança d'uns 15.000 milions d'euros. Una modificació legal que afectaria totes les comunitats autònomes de règim comú. Illa té ara llums a la pista per aterrar la legislatura catalana i fer-la planar amb comoditat. Veurem.