Un efímer mandat de quatre anys comandant la Cambra de Comerç de Barcelona és el pobre balanç de la candidatura Eines de País després de les eleccions celebrades aquests últims dies, els resultats de les quals s'han donat a conèixer aquest dimecres a la nit. La llista de Josep Santacreu s'ha imposat àmpliament —31 epígrafs a 21— a la comandada per Mònica Roca i Toni Fitó, actuals president i vicepresident, i el tomb a l'actual corporació serà important, no tant en el rerefons ideològic d'alguns dels seus membres, sinó en la concepció de l'entitat cameral i en el pes empresarial d'alguns dels seus membres. Per més que s'ha intentat presentar així, la situació no té res a veure amb la del 2019, quan, certament, la candidatura independentista avalada per l'ANC que llavors encapçalava Joan Canadell va esclafar contra tot pronòstic la de l'establishment conservador de l'Upper Diagonal que liderava Carles Tusquets, actual president de Trea Capital del Banc Mediolanum.
La derrota del triumvirat Roca-Fitó-Canadell, encara que els dos primers han aconseguit sortir escollits en els seus respectius epígrafs, és especialment dolorosa no només perquè han perdut, sinó perquè no han estat capaços de retenir els vots que van obtenir inesperadament fa quatre anys. És a dir, la seva gestió ha estat mal valorada fins i tot entre els que van votar en aquella ocasió Eines de País, una cosa que hauria de fer reflexionar també l'ANC, que s'ha deixat perdre una entitat que fa molt poc temps donava per descomptat que seria capaç de mantenir. Així havia fet una campanya de mobilització massiva entre els seus afiliats que podien votar en algun dels epígrafs camerals i el pobre resultat queda a la vista. En aquest sentit, és més una derrota dels patrocinats per l'ANC i de la mateixa entitat que de l'independentisme en conjunt, que, de manera significativa, també es troba en l'altra candidatura.
La participació ha estat tan ridícula com històricament sol ser, no ha arribat al 3% del cens —21.409 vots en les dues modalitats de remot i presencial— però la candidatura de Va d'Empresa, amb una campanya silenciosa i fugint de declaracions als mitjans de comunicació i de debats públics que poguessin escalfar la campanya, ha encertat en l'estratègia escollida i ha guanyat el capítol. Una dada rellevant: el resultat de 31 a 21 és prou notable perquè Eines de País accepti que s'ha tancat abruptament un cicle i que no ha sabut donar continuïtat al seu projecte, amb el control de tota la maquinària interna, quan ho tenia tot a favor i la candidatura alternativa es va haver d'improvisar, en part, molt a última hora. En el camí deu haver comès errors i defraudat també els simpatitzants que li van fer confiança el 2019.
Josep Santacreu, 65 anys, nascut a Guissona, és llicenciat en Medicina per l'Autònoma de Barcelona i doctor en Administració i Direcció d'Empreses per la Politècnica. També és diplomat en Gestió Hospitalària i en Administració i Direcció d'Empreses per ESADE. Fins fa uns mesos, era conseller delegat de DKV Seguros i ha format part del patronat i del consell assessor de nombroses fundacions de caràcter social. El 2011 va ser nomenat vicepresident de Femcat, fundació independent i majoritàriament formada per empresaris i directius catalans de matriu sobiranista i de la qual és patró des que es va constituir el 2005. Com a lobby sobiranista es va mobilitzar, per exemple, pel dret a decidir de Catalunya. Personalitats poc sospitoses com Miquel Martí, de Moventia; Eloi Planes, de Fluidra, o Josep Ametller, d'Ametller Origen, entre d'altres, anaven a la candidatura, en la qual també figuraven empresaris d'un perfil ideològicament considerat més transversal. El nou ple de la Cambra ha d'estar constituït abans del 15 de novembre.