Encara que amb Donald Trump no pot donar-se mai res per segur, ja que els seus vaivens cap a un costat i l'altre són sempre sorprenents en les seves contradictòries decisions, comença a obrir-se pas la idea que el president nord-americà no tindrà més remei que recular al seu camí cap a l'abisme amb la seva política aranzelària. Dues dades hi ha, almenys, per veure-ho així: la seva recepció a la Casa Blanca a la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha estat d'autèntic guant blanc. En part, per la sintonia ideològica existent, ja que la política conservadora italiana és un dels seus referents i Trump camina necessitat d'afecte.
Però també perquè el pols que manté amb la Xina no li està sortint bé, més enllà de l'enorme soroll que genera el president nord-americà i que pot donar a entendre el contrari. Xi Jinping, el president de la República Popular de la Xina, s'ha preparat per a la resistència i la seva capacitat per espatllar els plans de Trump és molt superior al que poden pensar en la Casa Blanca i els mateixos analistes nord-americans. El seu viatge d'aquests dies pel Vietnam, Malàisia i Cambodja té per objectiu mostrar la Xina com un soci fiable i defensor del comerç internacional. També capdavanter de la independència d'Àsia davant Trump.
Els Estats Units necessiten resoldre a favor seu aquesta batalla com més ràpidament millor. En canvi, a la Xina el temps sempre transcorre a una altra velocitat
Amb aquesta política, la Xina està disposada a recuperar en altres mercats —Sud-amèrica i Europa, també— el que perdi amb els Estats Units i, a més, compte amb una arma de què manca Amèrica del Nord: el temps. Els Estats Units necessiten resoldre a favor seu aquesta batalla com més ràpidament millor. En canvi, a la Xina el temps sempre transcorre a una altra velocitat. Potser per això Trump ha començat a posar a sobre de la taula altres elements informatius que no són només els aranzels, com un possible abandonament de les converses a Ucraïna si no s'avança en dies, sense descartar que es desentenguin del conflicte i s'aixequin de la taula de negociacions.
Coincidint amb aquest pols aranzelari amb la Xina, la Casa Blanca està impulsant la teoria que la covid va sorgir en un laboratori a la Xina, una teoria no provada a la qual s'han oposat la gran majoria de viròlegs. Però això és insignificant per a Trump, ja que la seva massa de seguidors es creu a ulls clucs la gran majoria de les declaracions que fa. Només una situació econòmica sobrevinguda, com una recessió que ja comencen a vaticinar economistes importants o el mateix president de la Reserva Federal, esquerdarà el seu prestigi entre els seus partidaris. Com ja va poder veure's, per exemple, amb la negativa evolució de la borsa, que en les últimes setmanes ha evolucionat a un ritme vertiginós fruit de les mesures aranzelàries de Trump.