Aquest dilluns faltaran nou mesos per a les eleccions presidencials als Estats Units, que se celebraran el 5 de novembre, i molt han de canviar les coses perquè Joe Biden, que acaba de complir 81 anys i ja és el president de més edat que ha ostentat el càrrec, sigui capaç de capgirar les enquestes que vaticinen un retorn de Donald Trump a la Casa Blanca. L'inici de les primàries demòcrates, celebrades aquest cap de setmana a Carolina del Sud, han fet evident la desmobilització del partit i el seu rebuig, silenciós, d'un nou mandat de Biden: la participació demòcrata ha baixat un 75% respecte al 2020.
Tot i que és cert que Biden no ha tingut rival, ja que ha esclafat els seus dos rivals amb el 96,2% dels vots i una circumstància així sempre resta participació, la desmobilització de la base demòcrata ha estat molt més alta de l'esperat. Una enquesta donada a conèixer aquest diumenge per la cadena de televisió NBC News el situa amb el 37% del suport popular, uns 20 punts menys que Trump, a la pregunta de quin dels dos està més capacitat per dirigir l'economia dels EUA. Trump també avantatja àmpliament Biden en la gestió migratòria (32 punts) i en capacitats físiques i psicològiques per governar (23 punts). Per tot això, la cadena NBC News conclou que Trump guanyaria les eleccions si se celebressin ara per cinc punts de diferència (47% a 42%).
El més preocupant de la situació per a Biden és que, mes a mes, es va confirmant un sentiment: el votant demòcrata té escassa confiança en el president, fent de vegades l'efecte que el suport a Trump té molt a veure amb la incapacitat que se li presumeix a l'inquilí de la Casa Blanca. Comet errors matussers amb tanta assiduïtat que és no fer cas d'aquesta impressió. Una cosa que li castiguen els joves i que es veu reflectida en assumptes com la guerra de Gaza, on només un 15% dels votants menors de 35 anys aproven la gestió de Biden i el seu ferri suport a Israel.
El perill Trump no és avui un titular alarmista, sinó un risc real en la principal economia mundial
Si bé aquestes són les dades en fred, tal perspectiva electoral a l'horitzó és, ara mateix, molt més motiu de preocupació que de satisfacció per al món. El perill Trump no és avui un titular alarmista, sinó un risc real en la principal economia mundial. Les dosis de populisme que es van veure en el passat i la seva política antisistema en moltes ocasions, sense importar-li quedar fora de les línies vermelles de la democràcia —invasió del Capitoli el gener de 2021—, va ser motiu de debat a l'emblemàtic Fòrum de Davos, la principal trobada mundial amb l'economia com a eix central. La mateixa presidenta del BCE, Christine Lagarde, no ha tingut cap mania a l'hora d'afirmar que un nou mandat de Trump seria una amenaça.