Vint-i-quatre hores després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) hagi considerat el brot d'mpoxmonkeypox, causada pel virus de la verola del mico o verola del simi— com una emergència de salut pública d'importància internacional, hem sabut que Suècia ha confirmat el primer cas fora de l'Àfrica de la variant més perillosa. Tenint com tenim tan recent la pandèmia de la covid-19, és normal que s'hagi desencadenat una onada de preocupació en la ciutadania, ja que la informació és tan escassa com el 2020 i d'aquella situació s'hauria d'haver après la importància de la informació i la necessitat que hi hagi consells clars i senzills si no volem caure en el pànic i en una saturació dels centres hospitalaris.

Avui ens queda molt lluny, però l'experiència ens ha d'obligar a no adormir-nos. L'mpox ja s'ha comunicat a l'OMS a més de 70 països del món i cal explicar bé quins en són els símptomes i com es transmet. Així com si la recomanació de l'OMS de vacunació per als grups d'alt risc, inclosos els treballadors sanitaris i els col·lectius amb sistemes immunitaris debilitats, és compartida per les autoritats espanyoles i també les catalanes. La persona infectada a Suècia amb la variant o clade 1B, resident a l'àrea d'Estocolm, va agafar la malaltia al continent africà, a la República Democràtica del Congo, on s'han registrat ja al voltant de 16.000 casos i ha causat, almenys, 548 morts.

Cal una ràpida actuació internacional si es vol aturar la propagació de la malaltia

No serà l'únic cas a Europa i s'espera que en altres parts del món es comencin a conèixer nous casos. Encara que és agost i, idealment, no és el millor moment, cal una ràpida actuació internacional si es vol aturar la propagació de la malaltia. També ajudar la població a distingir quins són els símptomes —mal de cap i muscular, erupcions, esgotament, ganglis limfàtics inflamats, febres i calfreds— i com es propaga —per tos o esternuts d'una persona infectada, per contacte directe amb fluids corporals, tocant les crostes de la pell infectada i la roba, llençols o tovalloles d'una persona que hagi contret la malaltia—. El resultat de les vacunes actuals és incert amb l'aparició de la nova variant de verola del mico i per això també en aquest àmbit hi ha una certa preocupació.

Segons The New York Times, aquesta nova soca de verola del simi és molt més letal que la que es va detectar el 2022 i assegura que la que s'ha propagat pel Congo té una taxa de mortalitat del 3%, molt superior al 0,2% del brot de fa dos anys, i que els més afectats són les dones i els nens. A Europa i a Espanya som molt lluny d'aquest quadre i els experts consideren que és molt difícil, per no dir impossible, que acabi en una pandèmia. El risc real seria molt baix, diuen, i els hem de creure. I recomanar-los molta informació com a antídot perquè la preocupació no creixi.