Encara que els últims dies era de domini públic que el jutge Joaquín Aguirre se'n volia anar a celebrar la revetlla de Sant Joan amb un nou document després que l'Audiència de Barcelona li hagi ordenat que aturi la investigació del cas Volhov i que tot el que ha fet des de l'agost del 2023 no té cap mena de valor, el magistrat del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona ho ha tornat a fer. Així, s'ha tret de la màniga una nova peça separada per poder investigar els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont pels delictes de malversació de cabals públics i de traïció al costat d'onze persones més.

La inclusió del delicte de traïció no és casual, ja que està exclòs de la llei d'amnistia si es demostra un atac real estranger contra l'estat espanyol. Encara que és probable que la Fiscalia no doni crèdit a la fabulació del jutge Aguirre, ja que el text és de tot menys una resolució raonada del jutge d'instrucció, hi ha una altra cosa més preocupant: fins quan la justícia permetrà el descrèdit d'un magistrat que amb la seva actuació sembra a tot arreu el desprestigi de la judicatura espanyola? És acceptable que ningú, ni el Consell General del Poder Judicial, no intervingui en l'assumpte i es jugui així amb la reputació de les persones? Qui compensarà en nom del jutge Aguirre la denigració permanent que duu a terme?

Les 56 pàgines de la interlocutòria de la peça separada de la ingerència russa en el moviment independentista, en la qual no hi ha cap fet delictiu ni nou, són, sobretot, una recreació en la qual tan aviat es parla de guerres híbrides, dels ajuts financers de la Xina, de la trama russa en la qual no es concreta si són pròxims al govern rus o al servei secret, i, fins i tot, insinua que a Pedro Sánchez el va fer president Vladímir Putin, ja que relaciona la ingerència russa —que situa l'inici en el 18 de maig de 2018— amb la firma de l'anomenat cas Gürtel, que finalment tombaria per corrupció el govern de Mariano Rajoy.

Fins quan la justícia permetrà el descrèdit d'un magistrat que amb la seva actuació sembra a tot arreu el desprestigi de la judicatura espanyola?

Entre els que tenen la condició d'investigat hi ha, entre d'altres, l'advocat Gonzalo Boye; el cap de l'oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay; l'exconsellera de Presidència, Elsa Artadi, i el periodista Carles Porta, conegut per la reeixida sèrie de televisió Crims i la sèrie documental Tor. L'ensurt que es deu haver emportat Porta deu ser molt més gran que la sorpresa que la seva legió de seguidors s'emporten amb les seves investigacions i descobriments com a referent del gènere de crims que li ha proporcionat un Premi Ondas. Doncs bé, a Porta l'imputa perquè estaria assabentat del pla secessionista català i la suposada participació russa amb aquells 10.000 soldats que Putin els havia de prestar. De tot plegat Aguirre dedueix que "Carles Porta jugava algun paper de rellevància en la trama russocatalana".

Encara que pugui semblar còmic a alguns, no és gens graciós, ja que hi ha acusacions, persones involucrades i dany moral i material a totes. I fa molt temps que dura.