Tal dia com avui de l’any 1924, fa 100 anys, a Barcelona, es fundava la Secció de Rugby del Futbol Club Barcelona. Aquella iniciativa va ser impulsada pels directius Massana i Cusell, amb el suport del president Gamper. El mateix dia 21 es va presentar en un partit amistós contra l’equip del C.A.D.C.I. (el sindicat catalanista de dependents de comerç), que es va jugar al camp de la Unió Esportiva Santboiana, a Sant Boi de Llobregat. Aquella primera alineació estava formada per Sabat, Cebrián, Blasco, Rossini, Duffo, Arruaga, Isart, Soler, Albalate I, Villalonga, Albalate II, Davadillo, Esteve, Ruiz i Fontanella. L’entrenador era Corominas i el delegat era Francesc Baltasar. El resultat va ser de 9 a 5 a favor dels blaugrana.
El rugbi havia arribat a Catalunya poc abans. Si bé és cert que hi ha constància de la disputa d’alguns partits amateurs els anys 1902 i 1903 (que serien la referència documental més antiga de la pràctica d’aquest esport al nostre país), els primers clubs no s’articulen fins gairebé dues dècades més tard. El setembre del 1922 (dos anys abans de la creació de la secció blaugrana de rugbi), s’aprovaven els estatuts de la Federació Catalana de Rugbi, i Baldiri Aleu n'era elegit el primer president. La Santboiana ja existia (1921) i s’hi van afegir el Club Natació Barcelona, el Catalunya Sporting Club, el C.A.D.C.I. i la secció de rugbi del FC Barcelona.
La secció de rugbi del Barça esdevindria, ràpidament, una de les formacions punteres de Catalunya i de l’estat espanyol. Durant les dècades del 1920 i 1930, va guanyar set campionats de Catalunya i tres copes d’Espanya (la lliga espanyola no es començaria a disputar fins a la dècada del 1950). Durant les dècades del 1940 i 1950, esdevé l’equip més llorejat de Catalunya i de l’estat espanyol. En semifinals i finals de Copa, derrota repetidament els equips de Madrid (Real Madrid, Sindicato Español Universitario, Frente de Juventudes), molt vinculats, ideològicament, al règim franquista. El 1946 es va adjudicar la Copa en propietat, després de guanyar-la durant tres anys consecutius.