Tal dia com avui de l'any 1932, fa 85 anys, la ciutadania de Catalunya autoritzada a votar, aprovava en referèndum l'Estatut d'autonomia. En aquell referèndum hi va participar el 75% del cens electoral format exclusivament per homes més grans de 21 anys. No seria fins pocs mesos després que es promulgaria la llei de sufragi universal que permetria votar, també, a les dones majors d'edat. En aquell referèndum l'Estatut obtindria el vot favorable del 99% dels sufragis. I obtindria, també, el suport de més de 400.000 signatures de dones majors d'edat, que representaven més del 50% d'aquell col·lectiu.
L'Estatut que va aprovar el poble català definia Catalunya com una “regió autònoma” que es reservava el dret a l'autodeterminació. El text recollia l'exercici de plenes competències d'autogovern en matèries com agricultura, comerç, indústria, infraestructures viàries i portuàries, ensenyament, sanitat, justícia o seguretat ciutadana. Però quan l'Estatut aprovat pel poble de Catalunya va entrar a les Corts espanyoles, els partits d'àmbit estatal el van sotmetre a profundes retallades que provocarien una onada d'indignació a Catalunya. Prèviament havien predisposat l'opinió pública espanyola cridant a la guerra contra el lliure exercici democràtic dels catalans.
Tot i això Catalunya es convertia en el primer territori republicà que exercia l'autogovern. Els estatuts basc i gallec no s'aprovarien fins el 1936. I la resta de territoris republicans amb tradició d'autogovern —el País Valencià, l'Aragó, les Illes Balears— no arribarien a tramitar mai els seus respectius projectes a causa de l'esclat de la Guerra Civil del 1936. L'Estatut va ser vigent fins a la intervenció armada de l'Estat espanyol, llavors governat per la dreta nacionalista espanyola, l'octubre del 1934. Amb la victòria electoral de les esquerres el 1936 seria restaurat, per ser definitivament abolit pel règim dictatorial de Franco a les acaballes de la Guerra Civil de 1936-1939.