Tal dia com avui de l’any 1939, fa 79 anys, en el context de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), una esquadrilla de l’aviació militar del règim feixista italià (aliat del bàndol franquista) formada per cinc avions va llançar 20 bombes de 250 quilos cada una sobre l’estació de tren de Xàtiva (País Valencià). Eren dos quarts de dotze del migdia i en aquell moment acabava d’arribar un tren de soldats republicans originaris de la comarca de la Costera (País Valencià), que tornaven a casa de permís. A l’andana de l’estació hi havia molts pares, mares, esposes, fills i filles dels soldats que s’havien desplaçat fins aquell indret per poder reunir-se de nou amb els seus familiars després de molt temps.  

El bombardeig franquista de l’estació de Xàtiva va causar, de forma directa, la mort de 129 persones, entre civils, militars i ferroviaris, i més de 300 ferits greus o molt greus. Entre les víctimes mortals hi havia 14 dones i 3 infants. Els dies posteriors, a causa de les ferides, moririen 16 persones més, i el balanç total de víctimes mortals s’elevaria fins a 145. Les fonts documentals revelen que, després del bombardeig, l’estació de Xàtiva va quedar convertida en un escenari dantesc amb dotzenes de cossos humans literalment destrossats, amb el cap i les extremitats seccionades, algunes penjades a les branques dels arbres situats a centenars de metres de l’andana.

Aixopluc, monument commemoratiu del bombardeig de 1939 / Viquipèdia

Com que l’hospital de Xàtiva va quedar saturat, es van haver de traslladar molts ferits a l’hospital d’Ontinyent. L’impacte emocional en la població civil va ser tan fort que, després del bombardeig, es va produir un èxode massiu cap als nuclis rurals del voltant de la ciutat. Des de 1990 la societat civil de Xàtiva honora les víctimes del bombardeig. L’any 2007, un grup d’entitats culturals de la ciutat va decidir erigir un monument commemoratiu, obra de l’escultor local Miquel Mollà. Malgrat l’oposició frontal de l’alcalde Alfonso Rus (PP), conegut popularment com el “dos millons de peles” per diversos escàndols de corrupció, acabaria sent instal·lat davant l’actual estació de Xàtiva.

 

Imatge principal: Fotografia del bombardeig / Ajuntament de Xàtiva-Consell Valencià de la Joventut