Tal dia com avui de l’any 1698, fa 327 anys, l’exèrcit francès, comandat per Lluís-Josep de Borbó, duc de Vendôme i cosí nebot del rei Lluís XIV de França, sortia de Barcelona i iniciava la seva retirada cap a l’altra banda dels Pirineus. Aquella retirada formava part dels acords que posaven fi a la Guerra dels Nou Anys (1688-1697) que havia enfrontat la monarquia francesa amb una aliança formada per la monarquia hispànica, Anglaterra, Portugal, els Països Baixos, Suècia, Dinamarca i el Sacre Imperi. Versalles havia plantejat aquella invasió com una reedició de la Guerra de Separació de Catalunya (1640-1652/59), però amb l’objectiu diferenciat —respecte a l’anterior conflicte— d’incorporar el Principat a França com una regió més. Era el segon cop en mig segle que els francesos es retiraven de Catalunya.

La invasió francesa de Catalunya s’havia iniciat el juny del 1694, quan l’exèrcit francès havia assolit els seus objectius a la línia del riu Rin i havia pogut desplaçar i concentrar totes les seves forces als Pirineus. Les tropes hispàniques mai no van poder fer front a l’avanç francès. Entre el juny i l'agost del 1697, Vendôme va posar setge a Barcelona i després d’un brutal bombardeig que es va saldar amb 5.000 morts civils (el 10% de la població de la ciutat), el virrei hispànic Fernández de Velasco va fugir a negra nit, abandonant a la seva sort la ciutat i les seves defenses militars. Posteriorment, se sabria que Fernández de Velasco havia pactat amb Vendôme la seva fugida i el lliurament de la ciutat i, quan Felip V —net de Lluís XIV— assoleix el tron hispànic (1701), se’l recompensa renovant-li la confiança com a virrei de Catalunya.

Poc després de la defecció de Fernández de Velasco i la caiguda de Barcelona (10 d’agost del 1697), els contendents van assumir que aquella guerra havia arribat a un punt de no-progressió i van pactar una pau. En els acords signats a la ciutat neerlandesa de Rijswijk (20 de setembre del 1697), les potències contendents van decidir retornar a les fronteres anteriors al conflicte, tret d'algunes modificacions: els francesos consolidaven Alsàcia (que havia perdut la seva independència el 1648) i obtenien la meitat oriental de l’illa Hispaniola (actual Haití, que era cedida per la monarquia hispànica). I a canvi, retornaven el Principat a l’edifici polític hispànic, però es reservaven el domini sobre el Rosselló i la Cerdanya (que havien estat cedits per la monarquia hispànica amb la Pau dels Pirineus del 1659-1660).