Tal dia com avui de l’any 1873, fa 151 anys, Roque Barcia Martí, president del cantó de Cartagena; sol·licitava, formalment, l’annexió del territori que governava als Estats Units d’Amèrica. Aquella petició es va instrumentar en una missiva oficial que el president Barcia va enviar a Ulysses Simpson Grant, membre del Partit Republicà americà i president dels Estats Units. Aquella missiva es va enviar poc després que l’exèrcit espanyol —que havia encerclat i posat setge a la ciutat de Cartagena— iniciés un bombardeig indiscriminat contra la trama urbana civil.
El cantó de Cartagena (inicialment Cantó Murcià, però amb capital a Cartagena) havia estat constituït el 12 de juliol de 1873, durant la Revolució Cantonalista promoguda pels federalistes (també anomenats “intransigents”) que aspiraven a transformar la República espanyola de model unitari cap a un nou estat d’arquitectura federal. Durant els primers mesos de 1873, els federalistes —encapçalats per Emilio Castelar que, en el moment en què Barcia demana l’annexió als Estats Units era el president de la República espanyola— havien redactat una Constitució Federal.
Aquella Constitució (inspirada en la nord-americana) mai seria aprovada per les Corts espanyoles, però representava un canvi formidable de l’arquitectura de l’estat espanyol amb la constitució de 17 repúbliques federades: Catalunya, Balears, País Valencià, Aragó, Castella la Vella, Castella la Nova, Navarra, País Basc, Astúries, Galícia, Extremadura, Andalusia Alta (antic regne de Granada), Andalusia Baixa (antic regne de Sevilla), Canàries, Cuba i Puerto Rico. En canvi, no es contemplava la possibilitat de constituir Filipines en República federada i se la mantenia amb l’estatus de colònia.
El govern espanyol mai va acceptar les iniciatives locals que pretenien accelerar aquests canvis, i va declarar la guerra a les Juntes que s’havien anticipat a l’acció de l’executiu. En aquell context, el president Barcia (nascut a Andalusia, però descendent de gallecs i de catalans), que tenia coneixement que a poques milles del port de Cartagena hi havia un estol de la marina de guerra dels Estats Units que, permanentment, navegava per la Mediterrània defensant els interessos comercials nord-americans al Magrib; va sol·licitar convertir el cantó de Cartagena en un Estat dels Estats Units.