Tal dia com avui de l'any 1898 es va signar el Tractat de París, pel qual Cuba s'independitzava formalment d'Espanya i passava a ser territori ocupat dels Estats Units, país que reconeixeria la seva independència el 20 de maig de 1902.
El Tractat de París va donar per acabada la Guerra Hispano-estatunidenca, més coneguda com el Desastre del 98, que havia acabat amb la flota espanyola completament destruïda pels moderns creuers nord-americans. El tractat obligava Espanya a abandonar les seves demandes de sobirania sobre l'illa a més d'entregar a Washington les colònies de Filipines, Guam i Puerto Rico.
Durant la negociació del tractat, l'estat espanyol va intentar incloure-hi nombroses esmenes, però finalment va haver d'acceptar totes i cadascuna de les imposicions estatunidenques, ja que, al cap i a la fi, havien perdut la guerra i un desacord podia posar en perill altres territoris espanyols que hi havia a Europa i Àfrica.
La por d'Espanya
La derrota espanyola en aquest conflicte es considera el punt final de l'imperi que va començar a construir amb el descobriment d'Amèrica per part de l'explorador Cristòfor Colom. També es considera l'inici del període colonial dels EUA.
Tot i la decepció i la frustració que aquesta dura derrota va suposar per a la societat espanyola de l'època, que va provocar l'aparició de moviments culturals com la generació del 98 o el regeneracionisme, les autoritats espanyoles de l'època encara temien quelcom pitjor.
I és que més enllà de la incapacitat bèl·lica per fer front als Estats Units, Madrid també va signar el Tractat de París perquè temia que un desacord posés en perill territoris que actualment ens podria semblar impensable que no formessin part de les fronteres espanyoles, com són les illes Canàries i les illes Balears. A més, també volia protegir altres colònies africanes com la Guinea espanyola.
El canvi d'amo
Els cubans, però, van veure ben aviat que el tractat només havia provocat un canvi d'amo sobre l'illa, cosa que va augmentar el seu malestar, ara per l'ocupació estatunidenca. Washington va començar a preparar la retirada de l'illa ben aviat i el 20 de maig de 1902 va néixer la República de Cuba, no sense deixar oberta la possibilitat d'una nova intervenció com a "garantia d'independència".
No seria fins a 1909 que, amb la presidència del liberal José Miguel Gómez, es posaria fi al govern d'intervenció nord-americà amb la condició de firmar l'arrendament de la base de Guantánamo, la qual continua operativa avui dia i és una de les més famoses de tot el món per la seva alta seguretat i la denúncia de tortures i vulneracions dels drets humans que s'hi han reportat.