Tal dia com avui de l’any 1795, fa 229 anys, el carceller major de la presó del Temple de París declarava la mort de Lluís Carles de Borbó, únic fill mascle supervivent dels reis Lluís XVI i Maria Antonieta de França i, abans de la proclamació de la República francesa (gener, 1793), considerat l’hereu al tron de París. Quan es va declarar aquella mort, el delfí Lluís tenia deu anys i ja en feia dos anys que els seus pares havien estat executats amb el mètode de la guillotina. Segons les fonts oficials, el delfí va morir a causa de la tuberculosi. L’autòpsia que se li va practicar revelaria que patia una peritonitis tuberculosa, agreujada per una forta desnutrició i unes pèssimes condicions higièniques.
Però el misteri que envoltaria la seva figura es generaria a partir de la seva mort. Segons algunes fonts monàrquiques clandestines, va ser soterrat al cementiri de Santa Margarida, a París, en una fossa retolada, únicament, amb una D de delfí. Però, en canvi, segons unes altres fonts, no hauria mort a la presó, sinó que hauria estat rescatat i ocultat per una família de Calais, de qui hauria pres un nom i cognom falsos: Pierre Benoit. Aquesta versió va tenir molta acceptació entre els familiars supervivents dels Borbons guillotinats, Xavier i Carles de Borbó (germans de Lluís XVI), que mai van acceptar el cor del delfí, extret durant l’autòpsia i conservat pel metge Philippe Pelletan, perquè no creien en la seva autenticitat.
Anys més tard (1823) un enginyer francès de nom Pierre Benoit va obtenir diversos càrrecs l’administració de l'acabada de crear República Argentina. A Buenos Aires es va estendre el rumor que Benoit era, en realitat, el delfí Lluís. Aquest rumor se sostenia sobre diversos elements sense fonament. Es deia que havia pintat tres retrats de tres personatges que corresponien a membres de la família reial francesa i els havia signat amb les inicials L.C.R.F.P.B. (que es va interpretar que significava Lluís Carles Rei de França Pierre Benoit). Fins i tot es va dir que conservava oculta la trena de la reina Maria Antonieta. Pierre Benoit, el suposat o no delfí de França, moriria enverinat per un metge francès d’ideologia revolucionària el 1852.