Tal dia com avui de l'any 1401, fa 616 anys, es creava a Barcelona la Taula de Canvi, la primera banca pública a Europa. Va ser situada a la Llotja de Mar -a l'actual Pla de Palau-, el centre financer de la ciutat. L'espai interior -anomenat Sala de Contractacions- albergava els despatxos de cereals, de carns, de llanes i de peixos: el precedent de la Borsa. Durant la centúria del 1400 s'hi van afegir la Taula de Canvi i el Consolat de Mar -l'organisme que donava forma jurídica a l'activitat mercantil d'exportació i d'importació-. Dotze anys després (1413) esdevenia la banca pública de la Generalitat.
La Taula de Canvi va ser creada per regular el negoci bancari, fins aleshores exclusivament en mans privades. Les fallides freqüents de les banques privades, provocades per les maniobres especulatives i les conductes deshonestes dels banquers, havien creat una forta desconfiança cap al sector que afectava l'activitat mercantil, principal font de riquesa del país. Malgrat que les penes eren exemplars -se'ls expropiava el patrimoni privat i familiar per compensar els afectats i se'ls condemnava a galeres, on acabaven morint esgotats-; les fallides sovint arrossegaven a la ruïna empreses mercantils de gran valor estratègic que hi havien confiat la gestió dinerària.
La Taula de Canvi es va establir sobre un taulell cobert amb un tapet que tenia dibuixades les armes de la ciutat. La representació gràfica de la garantia pública que oferia als seus dipositants en la seva doble funció: actuar com una banca segura i a la vegada vetllar pel bon compliment de l'activitat privada. València -cap i casal- que havia estat la pionera europea en la circulació de lletres de canvi, crearia una Taula el 1407. I al Principat, en el segle següent, inspiraria la creació de les Taules de Comuns Dipòsits -el precedent més remot de les caixes d'estalvi públiques-, a Vic, a Lleida, a Cervera, a Manresa, a Girona, a Tortosa i a Tarragona.