Tal dia com avui de l’any 1934, fa 89 anys, a Lleida; s’inaugurava l’emissora EAJ-42 Ràdio Lleida, com a part de la xarxa territorial que estava posant en funcionament Ràdio Associació de Catalunya (RAC). Els estudis de Ràdio Lleida van ser instal·lats en un àtic de la Casa Magí Llorens, un edifici emblemàtic de la ciutat d’arquitectura modernista; situat en ple centre històric, a la cantonada dels carrers Major i Cavallers. Ràdio Lleida seria la tercera emissora que posava en funcionament Ràdio Associació de Catalunya, després de Ràdio Barcelona (1924) i de Ràdio Girona, inaugurada quatre setmanes abans.
La primera veu que va emetre des d’aquella emissora va ser la de Maria Tersa i Miralles (Almacelles, 1912 – Barcelona, 1915); que, d’aquesta forma, es convertia en la primera locutora de la història de la radiofonia lleidatana. En aquells inicis l’acompanyaria al micròfon la seva germana Aurora. Poc després del bombardeig de 1937, la família Tersa es refugiaria a Girona, i Maria continuaria treballant en l’emissora d’aquesta ciutat. Fins que amb l’ocupació franquista (1939), les noves autoritats clausurarien l’emissora de Girona i li oferirien formar part del nou equip de Radio Lérida. Maria ho va rebutjar “perquè no eren els meus, ni la meva ràdio”.
Durant l’atac aeri del 2 de novembre de 1937, perpetrat per l’aviació del règim feixista italià —aliat del bàndol franquista—, es van bombardejar objectius civils molt sensibles. L’objectiu de causar el màxim dany possible a la població civil quedaria palès amb el bombardeig de l’emissora de Ràdio Lleida, un altaveu de difusió dels ideals cívics, republicans i catalans; i amb la mort de tots els treballadors que eren als estudis en aquell moment, persones molt conegudes en els seus entorns socials i professionals. Les bombes van destruir totalment l’emissora, però, en canvi, no van causar cap dany als edificis religiosos situats a escassa distància de Ràdio Lleida.