Tal dia com avui de l’any 1921, fa 100 anys, a Nador (actualment regne del Marroc), i en el context de la Guerra de Colonització espanyola del Rif (terç nord de l’actual Marroc); el líder anticolonialista Muhammad ibn Abd al-Karim al-Khattabi, més conegut com Abd el-Krim, anunciava que les cabiles (nacions indígenes del Rif), havien acordat proclamar la independència del territori, que es constituiria com una república presidida per ell mateix. Aquella proclamació es va fer efectiva dues setmanes després (18 de setembre de 1921); i la República del Rif, va ser una entitat política durant cinc anys (fins el 1926).
Aquell anunci era la primera conseqüència del que la premsa i la classe política espanyoles de l’època van anomenar Desastre d’Annual. Quatre setmanes abans, les forces de les cabiles havien infligit un seguit de derrotes militars a les tropes colonials espanyoles. La primera havia estat a Annual (22/07/1921); que s’havia saldat amb més de 9.000 soldats de lleva de l’exèrcit colonial (molts dels quals eren catalans) emboscats i massacrats a causa de la mala planificació del general Fernández Silvestre. Annual seria la primera fitxa d’un castell de dominó, que culminaria a Nador, a les envistes de Melilla (09/08/1921).
L’anunci de Abd el-Krim va encendre totes les alarmes del poder econòmic espanyol a l’ombra; que tutelava la vida política espanyola. Aquell poder, format per les nissagues de banquers bascos i madrilenys i de latifundistes castellans i andalusos; havia fet grans inversions al Rif, que amb la sortida de les forces colonials espanyoles quedaven en risc. García Prieto (expresident del govern i exministre de diverses carteres) va pretendre predisposar l’opinió pública espanyola a favor d’una nova intervenció armada al Marroc proclamant que a Annual, Espanya havia tocat fons. Tan sols dos anys després (15/09/1923), després de diversos governs efímers, el general Primo de Rivera perpetrava un cop d’estat amb la promesa de “acabar con el problema africano”.