Tal dia com avui de l’any 1940, fa 78 anys, segons la premsa de l’època, “se inaugurava solemnemente la Avenida de la Luz”, que seria la primera galeria comercial subterrània d’Europa. Aquell nou espai comercial, de 2.000 m2, es va habilitar al vestíbul de l’estació central dels Ferrocarrils de Catalunya, a Barcelona, situada sota de la plaça de Catalunya. S’hi accedia per les escales situades al carrer Pelai, i en el seu interior s’hi van ubicar 68 comerços de restauració, de joieria, de confecció, d’electrodomèstics, de material esportiu i sales de cinema que, segons la premsa de l’època, en el moment de la inauguració encara estaven en construcció.
El promotor d’aquella iniciativa seria l’empresari i directiu del FC Barcelona Jaume Sabaté i Quixal, i comptaria amb el suport tant de la Barcelona Traction ―la principal empresa subministradora d’electricitat a la ciutat― com de les autoritats civils i militars del règim franquista. La Barcelona Traction tenia molt interès a incrementar la facturació del consum elèctric domèstic, i la comercialització de petits electrodomèstics entrava de ple en la seva estratègia. I les autoritats franquistes tenien molt interès a projectar una imatge de normalitat enmig d’un paisatge de postguerra marcat per les malalties, les cartilles de racionament i la repressió política i cultural.
L'Avenida de la Luz es convertiria en un gran centre d’oci i viuria la seva època daurada durant les dècades dels cinquanta i dels seixanta. L’any 1949, l’Ajuntament franquista de Barcelona li va concedir la categoria de “atracción turística” i durant aquella etapa de plenitud acolliria actuacions i exposicions d’artistes de renom. Posteriorment, a partir de la dècada dels setanta, incapaç de renovar-se i competir amb els nous espais comercials que emergien en altres punts de la ciutat, entraria en una dinàmica de decadència que la portaria, finalment, a convertir-se en un espai decrèpit i marginal; on es rodarien pel·lícules del gènere negre que reproduïen ambients sòrdids. Va tancar l’any 1990.
Alguns dels primers comerciants que es van emplaçar a l'Avenida de la Luz, i que posteriorment es van desplaçar a altres punts de la ciutat, continuen en actiu. Un dels més populars seria la botiga de material esportiu Deportes Martín (actualment Benito Sports) fundada pels jugadors barcelonistes Marià Martín i Benito García.