Tal dia com avui de l’any 1503, fa 519 anys, a Alcalá de Henares (Corona castellanolleonesa), els Reis Catòlics signaven el decret de creació de la Casa de Contratación, que, inicialment, se situaria a Sevilla. Segons el seu reglament fundacional, la Casa de Contratación, de titularitat reial, passava a tenir el control absolut sobre el trànsit de persones i mercaderies entre els regnes de la monarquia catòlica i el Nou Món, i a l’inrevés. Quan es va decretar la creació de la Casa de Contratación, la corona hispànica ja tenia el monopoli del trànsit americà des que l’any 1500 Ferran i Isabel havien obligat els Colom a renunciar a les Capitulacions de Santa Fe (1492).

Amb la posada en marxa de la Casa de Contratación, tots els mercaders-armadors hispànics que feien la “carrera de Indias” van quedar sotmesos al reglament de la institució i a les arbitrarietats dels seus elements directius (el factor, el tresorer, el comptador i els oficials; sempre castellans, nomenats directament per la cancelleria reial, i propers ideològicament als reis). Les classes mercantils de Sevilla, de Cadis i de Sanlúcar —majoritàriament d’origen foraster (catalans, genovesos, venecians, portuguesos, neerlandesos, francesos, anglesos o napolitans)— es van veure obligades a concertar matrimonis amb les famílies aristocràtiques andaluses, amb l’objectiu d’apropar-se als reis hispànics.

En aquest sentit, trobem algunes poderoses famílies d’origen català establertes a Sevilla (com els Font, els Desclergue o els Forcadell), que van assumir aquest camí com una necessitat. I, en el decurs de dues o tres generacions, es van dissoldre entre les nissagues nobiliàries castellanes radicades a la Baixa Andalusia. Però, en canvi, un altre grup (com els Cordell, els Argall o els Gorgas) no va acceptar aquell “coll d’embut” imposat per la monarquia hispànica. En el decurs de les dècades immediatament posteriors (primera meitat del segle XVI), van emigrar a Anglaterra i van ser els impulsors de les primeres grans companyies de comerç angleses, i van tenir un paper protagonista en les primeres iniciatives angleses de colonització d’Amèrica del Nord.