Tal dia com avui de l’any 1858, fa 164 anys, a Bydgoszcz (llavors Prússia i actualment Polònia) naixia Clara Hammerl, que en el decurs de la seva vida seria la cofundadora i primera directora de la Caixa de Pollença ―oficialment Colonya Caixa d’Estalvis de Pollença―, entitat pionera de l’estalvi a les illes Balears. Hammerl, professora d’ensenyament primari i secundari, adscrita als postulats de la Institució de l’Ensenyament Lliure, d’ideologia republicana i de confessió luterana, va crear aquesta entitat conjuntament amb el seu marit Guillem Cifré de Colonya (Pollença, 1852 – Lió, 1908), també professor, per estimular la cultura de l’estalvi entre els seus alumnes.

Tot i que Cifré havia cursat estudis de dret, quan va acabar la carrera, es va traslladar amb Clara Hammerl a Pollença amb el propòsit de posar en pràctica un projecte que havia d’erradicar l’analfabetisme en aquella vila. La Clara era una dona dotada d’una intel·ligència i d’una preparació extraordinàries que la van convertir en l’ànima d’aquell projecte. L’escola que van obrir els va transcendir en el temps. Guillem Cifré va morir de manera tràgica a Lió el 1908 i Clara Hammerl moriria uns anys després, el 1931, a Rufino (Argentina), però l’escola que havien creat continuaria oberta fins que el 1936 els rebels franquistes que s’havien apoderat de Mallorca la van clausurar.

La Colonya-Caixa de Pollença va ser fundada el 1880 i des de llavors ha esdevingut una institució fortament arrelada i compromesa amb la seva societat. L’any 2000 va rebre el Premi Ramon Llull per la seva tasca a favor de l’ensenyament de la promoció i de la protecció de la llengua i cultura catalanes. Després de la reordenació forçada del sector (2008-2013) que va provocar la desaparició de les caixes d’estalvi de l’estat espanyol, la Caixa d’Ontinyent i la Colonya-Caixa Pollença serien les dues úniques entitats d’aquesta naturalesa que sobreviurien i que es projectarien cap al futur. En l’actualitat, la Colonya-Caixa Pollença té una plantilla de més 100 treballadors.