Tal dia com avui de l’any 1949, fa 71 anys, moria a Barcelona l’escriptora i pedagoga Francesca Bonnemaison Farriols, que havia estat la creadora i mecenes de la Biblioteca Popular de la Dona, la primera institució d’educació femenina popular d’Europa (1909). Bonnemaison, nascuda a Barcelona l’any 1872, va crear i impulsar el seu projecte amb els seus propis recursos: l’herència que havia rebut dels seus pares Gil Bonnemaison (originari de la Catalunya nord) i Francesca Farriol, botiguers tèxtils a la Rambla de Catalunya, a Barcelona.
La Biblioteca Popular de la Dona va ser creada amb l’objectiu de promoure la cultura de les dones barcelonines i catalanes oferint, inicialment, coneixements científics, artístics, manuals i d’educació física. Bonnemaison de seguida s’adonaria que per empoderar les dones calia ampliar la seva oferta a la totalitat de la demanda laboral del país: va transformar la biblioteca en l’Institut de la Dona i hi va implantar els estudis de comerç i d’indústria. Durant aquella etapa de transformació i nou impuls la pedagoga Rosa Sensat seria la directora del centre.
L’experiència pionera de Bonnemaison (la biblioteca i el posterior institut) va créixer ràpidament. El 1914 va implantar els estudis de batxillerat, el 1918 es van inaugurar els estudis de delineació, i el 1921 obria portes l’escola d’alta cuina. Aquesta expansió, impulsada per la forta demanda de places, motivaria el trasllat a la que seria la seva seu definitiva, al carrer Sant Pere Més Baix. Amb el decurs del temps, la iniciativa de Bonnemaison possibilitaria que les dones accedissin al món laboral formades professionalment i en condicions d’igualtat respecte als homes.