Tal dia com avui de l'any 1707, fa 310 anys, en el marc de la Guerra de Successió hispànica (1705-1715) les tropes franco-castellanes del primer Borbó hispànic assaltaven les muralles de Lleida i es lliuraven a una saca indiscriminada que culminaria amb l'execució de més de 700 civils desarmats que s'havien refugiat al convent del Roser. Durant la jornada les tropes franco-castellanes del duc d'Orleans i del duc de Berwick van assaltar cases privades, edificis públics i temples religiosos i es van lliurar al saqueig de tots els objectes de valor que van trobar i, posteriorment, van incendiar i van destruir bona part dels edificis dels carrers Major, del Carme i de la Magdalena.
L'assalt a Lleida venia precedit d'un setge que s'havia iniciat un mes abans. Entre l'11 i el 12 de setembre de 1707 l'exèrcit borbònic, format per 30.000 efectius, va envoltar la ciutat, que estava defensada per una guarnició militar local i anglo-neerlandesa de 2.500 homes, i la va sotmetre a un setge salvatge amb el llançament de milers de bombes que van destruir tant els baluards defensius com les cases situades a intramurs. El 12 d'octubre de 1707, cap al vespre, els invasors van penetrar per un esvoranc de la muralla sobre el Segre —perforada per l'artilleria de Berwick— i les defenses militars es van replegar cap la segona anella defensiva situada al cim del turó de la Seu.
Un grup d'uns 700 veïns desarmats i aterrits es va refugiar al convent del Roser, a mig camí entre la primera i la segona anella defensives. Orleans i Berwick, per intimidar els resistents que havien aconseguit recloure's al turó de la Seu, van ordenar assaltar el convent i passar pel ganivet a tots els refugiats. Van assassinar homes, dones, vells i criatures; i van fer un gran escarni amb els seus cadàvers amb el propòsit de forçar la rendició de la ciutat que encara resistiria trenta dies més. Lleida, que tenia 12.000 habitants i era la segona ciutat del Principat, trigaria seixanta anys a recuperar els nivells poblacionals i d'activitat econòmica anteriors al setge.