Tal dia com avui de l'any 1922, fa 95 anys, Francesc Macià —que nou anys més tard seria elegit primer president de la Generalitat republicana— creava a Barcelona l'organització política Estat Català, que en els seus estatuts fundacionals es definia com un “partit independentista, interclassista i no dogmàtic, que lluita per la independència dels Països Catalans i per l’oficialització del català com a llengua d'estat”. Aquell acte fundacional es va portar a terme als locals del sindicat catalanista CADCI, a la rambla Santa Mònica, 10. Estat Català és el tercer partit nacionalista en actiu més antic d'Europa, després del Sinn Féin irlandès i el PNB/EAJ basc.
L'any 1922 Francesc Macià ja no era oficial de l'exèrcit espanyol. Setze anys abans (1906) s'havia presentat a les eleccions generals en les llistes de la plataforma catalanista Solidaritat Catalana, i havia obtingut acta de diputat a les Corts espanyoles. Aquest fet havia motivat la marginació de la qual va ser objecte i la seva posterior decisió d'abandonar l'exèrcit espanyol. Renovaria l'acta en les cinc posteriors legislatures, sempre des d'una posició ideològica regeneracionista que postulava una Espanya confederal. Superada la Primera Guerra Mundial (1914-1918) les polítiques obertament anticatalanes dels partits dinàstics el portarien cap al republicanisme i cap a l'independentisme.
Un any més tard (1923) es produïa el cop d'estat del general Primo de Rivera —auspiciat pel rei Alfons XIII—. L'Estat espanyol es convertia en una dictadura autoritària que prohibia i perseguia, especialment, les organitzacions catalanistes i els sindicats obrers. Estat Català —des de la clandestinitat— assumiria una posició combativa, que el portaria a protagonitzar fets com el Complot del Garraf —l'intent de regicidi d'Alfons XIII—, o els Fets de Prats de Molló —l'operació militar d'alliberament de Catalunya—. Però amb la fi del règim autoritari es va incorporar de nou, i de ple, en l'arena política i seria, el 1931, la més decisiva i influent de les quatre formacions polítiques fundacionals d'Esquerra Republicana.