Tal dia com avui de l’any 1743, fa 278 anys, a París, moria Jacint Rigau-Ros i Serra, conegut en francès com a Hyacinte Rigaud; que, durant cinquanta anys llargs, havia estat el millor retratista de la cort de Versalles. Entre 1689 i 1743 Rigau va pintar tots els reis de França i les seves famílies, i els personatges més destacats de la cort francesa. Els quadres de Rigau capturaven amb gran exactitud la semblança dels vestits i detalls del fons, per la qual cosa constitueixen un document precís de la moda de l'època. El seu quadre més famós és el retrat de Lluís XIV, que actualment s'exhibeix al Museu del Louvre.
Jacint Rigau havia nascut a Perpinyà el 18 de juliol de 1659, quatre mesos abans de la signatura del Tractat dels Pirineus; és a dir, quan els comtats catalans ultrapirinencs encara formaven una unitat política amb Catalunya. No obstant això, tota la seva formació acadèmica i artística va ser en territori francès. El primer contacte amb el món de la pintura va ser a Perpinyà, però, al cap de poc temps, se’n va anar a estudiar a Carcassona, a Montpeller, a Lió i, finalment, a París. Quan va arribar a la capital francesa (1681) va aconseguir un premi que li va permetre estudiar a Roma.
Al seu retorn a París (1684), es va establir al barri de Sant Eustaqui, que, en aquell moment, era un focus d’artistes. En aquell moment ja és conegut com a Hyacinte Rigaud. Seria durant aquella segona i definitiva etapa parisenca que començaria a rebre encàrrecs de Versalles: el 1688 va retratar Lluís, delfí de França i primogènit del rei; el 1690 l’escriptor Jean de la Fontaine, en aquell moment un dels més celebrats a la cort i al conjunt del regne; el 1691 va retratar el duc de Noailles, mariscal de França; i a partir de 1701 es va convertir en el retratista preferit de la família reial i de la cort franceses.
Jacint Rigau es va casar l’any 1710 amb Elisabet de Gouy, vídua d’un alt funcionari de Versalles anomenat Jean Le Juge i mare d’una filla d’aquell primer matrimoni. Les fonts revelen que Rigau no va tenir cap fill d’aquest únic matrimoni conegut, però que va afillar Margarida Le Juge (la filla de la seva esposa) i al pintor Hyacinte Collin de Vermont (fill d’un músic de la cort). Les fonts revelen, també, que Rigau mai va tenir una bona expressió oral (ni en català ni en francès) a causa d’un problema greu de tartamudesa, que va ser recollit en algunes cartes personals de personatges de la cort.