Tal dia com avui de l'any 1922, fa 95 anys, es jugava a Barcelona el primer partit no escolar de bàsquet a Catalunya i el primer, també, en l'àmbit territorial de la península Ibèrica. En aquell primer partit s'enfrontarien els equips barcelonins del Club Esportiu Europa i el Laietà Basket-Ball Club. Aquell primer partit es va jugar en una pista improvisada dibuixada damunt el camp de futbol de l'equip local, situat a la cruïlla dels carrers de Sardenya i Indústria. No existeix cap dada que relacioni l'alineació de l'equip gracienc de l'Europa. El Laietà —primer club de bàsquet fundat a Catalunya—, en canvi, presentaria un equip format per Nogués, Mach, Pardiñas, Ferrer, Aragonès, Mons i Sanuy. El resultat final seria de 8 a 2 a favor del Club Esportiu Europa.
El bàsquet arribaria a Catalunya de la mà del pedagog Eladi Homs, nascut a Valls (Alt Camp) l'any 1886, que amb vint-i-un anys (1907) va ser becat per l'Ajuntament de Barcelona per acabar els estudis als Estats Units. Després de la seva estada en diverses universitats dels estats d'Illinois i d'Indiana (1909), va introduir la pràctica del bàsquet a Catalunya, que s’iniciaria a l'escola Vallparadís de Terrassa (1913) de la mà dels també pedagogs Alexandre Galí, nascut a Camprodon (Ripollès) el 1886, i Artur Martorell, nascut a Barcelona el 1894. Homs, Galí i Martorell, introductors del bàsquet al país, treballarien plegats en els projectes de modernització de l'ensenyament primari, secundari i professional de la Mancomunitat.
El Laietà Basket-Ball (de les Escoles Pies de Sant Antoni de Barcelona) i el CE Europa, tots dos fundats el 1922, eren el resultat d'una intensa campanya de promoció duta a terme pel pare escolapi Eusebi Millán que, a la vegada, havia conegut el bàsquet en una estada a l'Havana (Cuba) entre 1911 i 1921. Durant la dècada dels anys vint sorgirien, també, la Societé Sportive Patrie, el BBC Barcelona, l'American Stars, el Catalunya BBC, La France, l'AE Tagamanent, la Gimnàstica de Badalona, l'Ath. Bricall, el JAC Sabadell, el Montserrat d'Hostafrancs, el Centre Catòlic de l'Hospitalet, el Santa Anna de Mataró i les seccions de bàsquet del FC Martinenc, del FC Barcelona, del sindicat catalanista CADCI, del RCE Espanyol i de la UE Sants.
Aquell primer partit es va jugar amb set efectius per a cada equip, i els partits que es van jugar en els quatre primers campionats de Catalunya, també. El primer campionat de Catalunya (1923) el guanyaria la Societé Sportive Patrie —formada per la colònia francesa de Barcelona— , i durant la dècada dels anys vint els títols se'ls repartirien el Laietà, el Martinenc i l'Europa, en dues ocasions cadascun. No seria fins al 1927 que la Federació Catalana de Bàsquet —que havia agafat el nom de la Federació Espanyola creada a Barcelona el 1923—, seguint la normativa que ja s'havia imposat al continent americà i que s'estava imposant arreu d'Europa, faria efectiva la normativa d'alinear cinc jugadors per cada equip.