Tal dia com avui de l’any 1944, fa 74 anys, coincidint amb el quart aniversari de l’afusellament del president Companys, la Intendencia Municipal de Montevideo (Uruguai), presidida per Juan Pedro Fabini (del progressista Partido Colorado) inaugurava la plaça Lluís Companys, la primera via pública del món que portaria el nom del president de Catalunya afusellat pel règim franquista. Aquella plaça que, des de llavors, s’ha anomenat ininterrompudament Lluís Companys, està situada a la cruïlla de l’avinguda Presidente Oribe amb el bulevard José Batlle, i confronta amb una altra plaça dedicada a la figura del mític president suec Olof Palme, víctima d’una tèrbola operació dels serveis secrets internacionals.
Aquell mateix dia, també es va inaugurar el primer monument públic del món dedicat a la figura del president màrtir, que quedaria situat al centre de la plaça Lluís Companys. Aquella iniciativa, que havia estat promoguda pel Centre Català de Montevideo, comptaria amb l’aportació de quasi tots els membres de la colònia catalana d’Uruguai, i dels exiliats republicans catalans que havien arribat al país després de la Guerra Civil espanyola (1936-1939). La urbanització de l’espai verd de la plaça, per exemple, seria pagada per subscripció popular. El monument seria fabricat amb el material que va donar una pedrera propietat d’una família catalana. I els honoraris de l’escultor serien desemborsats pel Centre Català de Montevideo.
Durant setanta-quatre anys, cada 15 d’octubre, la plaça Lluís Companys ha estat el punt de concentració de la colònia catalana d’Uruguai; que d’aquesta forma no tan sols renova, any rere any, la seva catalanitat sinó que, també, reivindica la figura de Lluís Companys, i el llegat de l’únic president europeu elegit democràticament que ha estat afusellat: “Tornarem a sofrir, tornarem a lluitar, tornarem a guanyar”.