Tal dia com avui de l’any 1939, fa 79 anys, el president de la Generalitat Lluís Companys i Jover arribava exiliat a París. El president Companys havia iniciat el camí de l’exili el 23 de gener quan les tropes franquistes eren a les portes de Barcelona. Després d’una breu estada al mas Perxers —una masia medieval fortificada situada al terme d’Agullana (Alt Empordà)— on coincidiria amb el lehendakari del govern basc José Antonio Aguirre y Lekube i amb membres dels governs de Catalunya i d’Euskadi. Després passaria a Perpinyà a través del Coll de Lli, entre els termes municipals de la Vajol (Alt Empordà) i les Illes (Vallespir). En aquell viatge forçat cap a l’exili els presidents català i basc van ser escortats per dos contingents de Mossos d’Esquadra i de Policia Foral.

El president Companys residiria durant una setmana escassa a Perpinyà. La seva voluntat era treballar a l’oficina de representació diplomàtica de la Generalitat a París que coordinava els ajuts als refugiats republicans de l’Estat espanyol que havien travessat en massa els Pirineus durant la segona quinzena del mes de gener anterior. A París va organitzar el govern de la Generalitat a l’exili, i el va anomenar Consell Nacional de Catalunya, format pel president i cinc consellers: el filòleg i lingüista Pompeu Fabra i Poch, el metge i professor Santiago Pi i Sunyer, el periodista i escriptor Josep Pous i Pagès, el periodista i historiador Antoni Rovira i Virgili i el filòsof i rector de la Universitat de Barcelona Jaume Serra i Húnter.

Rebut de despeses hospitalàries del fill del president Companys / Font: Memoria.cat

El Consell Nacional de Catalunya seria operatiu fins a l’ocupació nazi de París. El 14 de juny de 1940 es traslladaria a Londres, sense el president Companys, que havia quedat a França buscant el seu fill, Lluïset, il·localitzable després que l’hospital on estava ingressat fos evacuat desordenadament. A Londres, el doctor Josep Trueta i Raspall assumiria transitòriament les funcions del president fins que es va tenir constància de l’assassinat de Companys a mans del règim franquista. El 15 d’octubre de 1940 —data de l’afusellament de Companys, l’únic president d’un govern democràtic executat de la història d’Europa— el doctor Trueta passaria el relleu de la presidència de la institució a Josep Irla i Bosch, fins llavors president del Parlament de Catalunya a l’exili.