Tal dia com avui de l’any 1939, fa 82 anys, en el context dels mesos immediatament posteriors a l’ocupació franquista de Catalunya i a la conclusió de la Guerra Civil espanyola, els inspectors en cap de Primera Enseñanza, situats a les quatre províncies catalanes, enviaven una circular a totes les escoles ―públiques i privades― indicant que el dia 12 d’octubre seria jornada no lectiva, però d’obligada assistència de tota la comunitat escolar per a la celebració de la Fiesta del Día de la Raza. En aquella mateixa circular es detallaven a bastament tots els actes que, obligadament, havien de programar els mestres.
Segons la premsa de l’època (La Vanguardia Española, edició del 10/10/1939), aquella circular “dicta normas para la misma [la celebració de la Fiesta del Día de la Raza] diciendo que deben celebrarla todos los educadores rodeándola de un ambiente de alto patriotismo, dando a los escolares una sana lección de Historia y de Patria, fundamentándola en el elevadísimo papel de España no tan solo como descubridora de un mundo nuevo sino, precisamente como la civilizadora de un continente (...) se ensalzará la victoria de las armas españolas (...) como el triunfo de la verdadera civilización (...) que trascenderá en lo futuro a la Humanidad entera".
També, en aquella circular, s’advertia que “debe compararse la epopeya del Caudillo con las grandes gestas de la Historia” i s’indicava “la obligación de todos los maestros [tant de les escoles públiques com de les privades] de comunicar la celebración de esta fiesta, su desarrollo y resultados obtenidos en las respectivas localidades”. El Día de la Raza havia estat instituït l’any 1918, durant el regnat d’Alfons XIII, pel govern conservador de Antonio Maura. Però durant l’etapa republicana (1931-1939) va ser molt qüestionat i va caure en desús. Després de l’ocupació franquista, el nou règim l’imposaria de nou, fins que, el 1958, li van canviar el nom per el de Día de la Hispanidad.