Tal dia com avui de l'any 1641 a Barcelona, fa 376 anys, Pau Claris, president de la Generalitat de Catalunya, proclamava la primera República catalana. Mesos abans –Corpus de 1640– havia esclatat la revolució dels Segadors, en un escenari de tensió extrema entre la cort de Madrid i les institucions de govern catalanes. Aquella República va tenir una vigència efímera. Set dies en una primera fase, fins que el govern català, condicionat per l'avanç dels exèrcits espanyols, va cedir a les pressions franceses i va proclamar Lluís XIII comte de Barcelona. I trenta-tres dies més en una segona fase que clou amb la mort sobtada –per enverinament– del president.
Tal dia també com avui de l'any 1716 a Madrid, fa 301 anys, Felip V –el primer Borbó espanyol– signava el Decret de Nova Planta; que significava la desaparició de l'edifici polític català –amb una tradició pròpia i una història sobirana que es remuntaven al segle IX–. Catalunya va ser incorporada a la Corona de Castella. La Nova Planta era un model colonial de domini, aculturació i administració. Les institucions de govern van ser abolides; les elits polítiques van ser suplantades per elements de l'aparell funcionarial castellà; l'economia i la fiscalitat van passar a ser controlades des de Madrid; i la llengua i la cultura van passar a ser proscrites i perseguides.
En el decurs dels 75 anys que separen aquestes dues dates (1641-1716), Catalunya i la monarquia hispànica es van enfrontar en dues guerres. Catalunya va viure dues proclames d'independència. La de 1641 i la de 1713; amb un resultat desigual. La primera es va saldar amb un relatiu empat: Catalunya va tornar a l'imperi Habsburg mantenint l’estatus polític semiindependent garantit des de la unió dinàstica dels Reis catòlics (1469). I la segona va significar una desfeta tràgica en tots els camps: polític, social, cultural, econòmic i demogràfic. I la pèrdua de l'oportunitat històrica d'avançar cap al liberalisme social, polític i econòmic que assajaven les potències atlàntiques: Holanda, Anglaterra i, en un futur, els Estats Units.