Tal dia com avui de l’any 1406, fa 615 anys, a Barcelona, moria Sibil·la de Fortià, quarta i darrera esposa del comte-rei Pere III de Barcelona i IV d’Aragó. Sibil·la de Fortià (Fortià, Alt Empordà, circa 1350) era filla d’una família de la petita noblesa feudal empordanesa que no tenia cap relació amb la casa reial, però, segons alguns investigadors, la seva extraordinària bellesa li obriria les portes de la cort. Als quinze anys (1365) va entrar a formar part del seguici de la comtessa-reina Elionor de Sicília (tercera esposa de Pere III) i als vint-i-un (1371) va ser casada amb Artal de Foces, un alt funcionari de la cort que veia recompensada la seva trajectòria i la seva lleialtat amb un matrimoni de caprici. En aquell matrimoni no va tenir descendència.

El protagonisme de Sibil·la arribaria poc després. Entre 1374 i 1375 van enviudar, quasi simultàniament, Sibil·la i Pere III i, tot seguit, van iniciar una relació que no va ser mai mal vista ni pels fills del comte-rei ni per la cort. Però, quan el 1377 es van casar, aquella unió va desfermar una fortíssima oposició, tant per part dels fills del comte-rei (Joan i Martí) que veien en Sibil·la una madrastra perversa que amenaçava els seus drets dinàstics, com per part de l’aristocràcia cortesana, que veia els parents de la nova reina com uns grimpaires i uns intrusos. Aquella oposició va derivar en una brutal campanya de difamació: Sibil·la va ser falsament acusada de pràctiques esotèriques amb l’objectiu de manipular la voluntat de Pere III.

Amb la mort de Pere III (1387) i l’ascens al tron de Joan, que regnaria com a Joan I (1387-1396), Sibil·la i la seva única filla supervivent Isabel van ser expulsades de la cort i recloses al castell de Montcada. Aquella crisi va provocar una divisió entre els estaments del poder a Catalunya (l’aristocràcia es va alinear amb Joan I, i la baixa noblesa i les classes mercantils amb Sibil·la) que no es resoldria fins que el 1407 Isabel va ser casada amb el comte Jaume d’Urgell, un dels màxims representants del partit contrari a la reina-vídua. Després del Compromís de Casp (1412) i de la revolta fracassada de Jaume d’Urgell (1413), la filla de Sibil·la va ser perseguida i represaliada pels Trastàmara i les seves netes van ser casades a la força lluny de Catalunya.