Tal dia com avui de l’any 1939, fa 82 anys, en el context de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), la Societat de Nacions, des de la seva seu de Ginebra (Suïssa), feia públic un comunicat informant que els darrers combatents de les Brigades Internacionals havien abandonat territori català. Quatre mesos abans (setembre de 1938) el Comitè de No Intervenció, format per vint-i-set estats europeus, havia ordenat la retirada dels brigadistes per la mateixa causa que havia estat creat aquell organisme: evitar que el conflicte civil espanyol es propagués al conjunt del continent. El 23 de setembre de 1938, s’iniciaria la progressiva retirada dels brigadistes emplaçats als fronts de guerra.
Les Brigades Internacionals havien estat creades al juliol de 1936, pocs dies després de l’esclat del conflicte civil espanyol, per organitzacions polítiques i sindicals europees i nord-americanes d’esquerres que se solidaritzaven amb la República espanyola. Entre setembre i octubre de 1936 els brigadistes reunirien més de 50.000 efectius. La majoria de les baixes les van tenir a la Batalla de l’Ebre (juliol a novembre de 1938). Quan el 17 de gener de 1939 la Societat de Nacions va presentar les xifres dels brigadistes que havien travessat la frontera catalano-francesa, encara en va comptabilitzar 12.673 (9.843 procedents de la zona de Catalunya i 2.830 de la zona del País Valencià).
Oficialment, els últims brigadistes internacionals havien travessat la frontera catalano-francesa cinc dies abans, el 12 de gener de 1939. Segons la premsa de l’època, van ser concentrats en estacions de ferrocarril, ports i aeroports de la República francesa amb el propòsit de garantir la seva retirada definitiva del conflicte. No obstant això, en els dies i setmanes posteriors, la mateixa premsa revelaria que grups molt reduïts de brigadistes havien desobeït l’ordre i havien seguit combatent en algunes unitats republicanes al front de Catalunya. Després de la retirada republicana (febrer-març de 1939) se’ls va localitzar reclosos en els camps de concentració d’Argelers i de Sant Cebrià (Rosselló).