Tal dia com avui de l’any 1874, fa 149 anys, als afores de Sagunt, el general Martínez Campos reunia una part important de l’exèrcit de III Regió Militar, que abastava el territori de les regions del País Valencià i Múrcia; i encenia la metxa del cop d’estat que culminaria amb la restauració del règim borbònic. El pronunciamiento de Martinez Campos, va ser secundat pel general Jovellar, capità general a Cuba i va culminar amb el cop de mà del general Primo de Rivera, capità general a la regió de Madrid, que l’endemà es va dirigir al Consell de Ministres i, fent ús de la força, va obligar a dimitir tots els ministres i al president Sagasta, i va prendre el poder.
El 1868, els generals Prim, Serrano i Topete, havien liderat un cop d’estat, anomenat eufemísticament “Revolución Gloriosa” que culminaria amb el destronament i l’expulsió d’Isabel II i la seva “camarilla”. En aquell moment, Prim es convertiria en l’home fort del nou govern espanyol, proclamaria que “els Borbons eren l’impediment més gran per a la modernització i la democratització d’Espanya” i promouria l’elecció d’Amadeu de Savoia com a nou monarca. Però el seu assassinat (1869) i l’abdicació d’Amadeu I (1873) havien conduït a la proclamació de la I República espanyola (1873-1874), de durada efímera per les tensions internes que l’amenaçaven.
Després del pronunciamiento del general Pavía (4 de gener de 1874) que havia posat fi a la I República, el govern espanyol va estar en mans d’uns governs interins presidits, successivament, pels generals Serrano i Zavala, i pel dirigent liberal Práxedes Mateo Sagasta. Durant aquest període transitori (gener-desembre, 1874), Espanya es debatia entre recuperar el règim republicà o lliurar la corona a Alfons de Borbó, fill primogènit de la destronada Isabel II, que en aquell moment estava exiliat a París. Finalment, amb el pronunciamiento de Martínez Campos i la rèplica colpista de Primo de Rivera, la balança s’inclinava a favor de la restauració borbònica.
El pronunciamiento de Martínez Campos es va perpetrar després que un grup d’oligarques valencians telegrafiés al general el críptic missatge “Naranjas en condiciones” (28 de desembre de 1874). En aquell moment, Martínez Campos es va posar en camí cap a València i en arribar a la ciutat es va entrevistar amb els generals Pezuela, Dabán, Reyna, Gasset, Sanromán, Quesada, Macias, Larrocha i Moltó (examant d’Isabel II); i van concentrar un important exèrcit a Les Alquerietes, un paratge situat a l’oest de la ciutat de Sagunt. Aquella concentració es va convertir en un aquelarre monàrquic amb crits de “Viva don Alfonso XII” (fill primogènit de la destronada Isabel II).