Tal dia com avui, fa 970 anys, va morir a Sant Miquel de Cuixà (Conflent, Catalunya del Nord) l'abat Oliba, promotor de les Assemblees de Pau i Treva, que reunien tots els estaments de la societat (pagesos, artesans, comerciants, clergues i noblesa militar). Aquestes assemblees són considerades el precedent més remot de les Corts (el Parlament) i dels Usatges (la Constitució catalana), paradigmes de representació plural –amb les lògiques limitacions que imposava l'època– en la presa de decisions que afectaven el conjunt de la societat. I són considerades també el precedent més remot dels sistemes parlamentaris actuals.
Les Assemblees de Pau i Treva van sorgir a principi de l'any 1000, en una etapa que els historiadors han anomenat revolució feudal. Això significa que els barons –una mena de policia militar delegada– van fer abús del seu poder i de les seves funcions. Van extorquir els pagesos, forçant-los a lliurar-los la propietat de la terra a canvi de garantir-los una seguretat que ja estava garantida per llei. Aquest procés va estar presidit per una gran violència (assassinats, incendis), que va fer que els pagesos –el cos social majoritari del país– passessin de propietaris lliures a serfs.
L'abat Oliba, inicialment, es va convertir en el síndic defensor dels pagesos. Va reivindicar la intervenció i la protecció de l'autoritat comtal. Més tard, com a resposta a la incapacitat dels comtes per frenar la violència baronial, va aconseguir reunir i implicar els representants més destacats de les parts en conflicte. Seria l'inici de les Assemblees de Pau i Treva, que donaven veu a tots els estaments representatius d'aquella societat i atorgaven naturalesa de llei als acords assolits en sessió parlamentària. La primera assemblea, que es va celebrar a Toluges (Rosselló, Catalunya del Nord) l'any 1027, crearia un precedent d'extraordinària importància en la història d'Europa.