Tal dia com avui de l’any 1503, fa 520 anys, a Roma, moria Roderic Llançol de Borja, també conegut com Roderic de Borja o com el Papa Borja, que havia estat el 214è pontífex de l’Església catòlica i el segon vicari de Crist catalanoparlant de la història. Havia governat com a Alexandre VI. L’anterior pontífex catalanoparlant havia estat Alfons de Borja, oncle de Roderic, que havia governat l’Església com a Calixt III (1455-1458). El Papa Borja havia estat elegit el 20 d’agost de 1492, a seixanta anys (una edat molt avançada per a l’època), però, encara, va poder exercir el pontificat durant quasi onze anys, fins que el va sorprendre la mort.

Roderic havia nascut a Xàtiva (País Valencià) el 31 de desembre de 1431 i era fill de Jofre Llançol i d’Elisabet de Borja (germana d’Alfons de Borja, papa Calixt III). Passats sis anys (1437) va morir el pare, i la mare i Roderic es van traslladar a València cap-i-casal, on restarien sota la protecció de la família materna. Durant aquella època, va invertir l’ordre dels cognoms —prioritzant el de la mare— i va passar a anomenar-se Roderic de Borja. El 1456 es doctora en Dret a Bolonya (llavors Estats Pontificis). El 1456, el seu oncle (que ja és pontífex) celebra un consistori secret i el nomena bisbe de la diòcesi de València. I el 1457, el nomena cardenal i vicecanceller de l’Església.

No obstant això, l’elecció pontifical no li va arribar fins trenta-sis anys després de la mort del seu oncle, d’una revolta que perseguia l’extermini de la seva família a Roma (ordit per les famílies patrícies de la ciutat), i dels pontificats de Pau II, Sixt IV i Innocenci VIII. Quan finalment va assolir el setial de Sant Pere (1492), es van produir una sèrie d’esdeveniments que van posar a prova la seva capacitat intel·lectual i que van demostrar la seva talla política: la creació del gegant hispànic a partir de la unió dinàstica de Ferran i Isabel, i el gran repte de l’evangelització del Nou Món. Durant el seu pontificat, va ser un fidel aliat de Ferran el Catòlic i del seu projecte imperial.