Avui es compleixen 35 anys de la mort de la primatòloga Dian Fossey, zoologa nord-americana que va ser assassinada el 26 de desembre de 1985 a la seva cabana de Ruanda amb un matxet que penjava de les parets del seu habitatge.
Coneguda com una de les primeres primatòlogues del món, Fossey, juntament amb Jane Goodall i Birutė Galdikas, van formar les Trimates, el grup de tres prominents investigadores en primats. La seva mort encara continua sent un misteri. La seva feina va ser coneguda pel gran públic gràcies a la pel·lícula protagonitzada per Sigourney Weaver Goril·les en la boira, basada en el llibre escrit per la mateixa Fossey, on relatava la seva experiència a l’Àfrica i que és considerat un dels estudis de camp més importants mai fets.
Vida a l'Àfrica
Dian Fossey va néixer a Sant Francisco el 16 de gener del 1932. Va ser després de llegir l’obra de George Schaller, un destacat zoòleg nord-americà dedicat a l’estudi dels primats que va decidir deixar-ho tot i marxar a l’Àfrica, on va treballar amb el paleontòleg Louis Leaky, del qual va aprendre com era de necessari estudiar els grans simis per comprendre l’evolució humana. Era l’any 1963.
Tres anys després, el 1966 i amb el suport de The National Geographic, es va instal·lar definitivament a l’Àfrica. Primer a les muntanyes Virunga, al Congo, on hi havia una de les colònies de goril·les més gran coneguda. Després va marxar a Ruanda, on va fundar el Karisoke Research Center, ubicat entre les muntanyes Karisimbi i Visoke.
Comprendre els goril·les
La seva paciència i la seva meticulosa observació dels goril·les li va permetre comprendre i imitar el seu comportament, guanyant gradualment l'acceptació de diversos grups. Va aprendre a reconèixer les característiques úniques de cada individu, i va arribar a tenir amb ells una relació de confiança i afecte. Així Karisoke, el seu lloc d'estudi, es va convertir en centre internacional de recerca sobre els goril·les.
Fossey va dedicar la seva vida a l'estudi i a la protecció dels goril·les. Per espantar els habitants de la zona i els turistes els va fer creure que era una bruixa. Va lluitar amb totes les seves forces contra els caçadors furtius i va arribar a enfrontar-se amb el govern de Ruanda.
La mort de Digit
Tot va canviar quan va trobar mort de Digit. Era un dels goril·les que Fossey havia estudiat i amb el qual havia aconseguit una autèntica connexió. Es van compenetrar fins a tal punt que l'animal li permetia jugar i interactuar amb les seves cries. Digit va morir en una emboscada que li van tendir els caçadors furtius. Fossey va entrar en una profunda depressió. Es va tancar a la seva cabana, va començar a beure i es va aïllar dels seus col·laboradors.
Amb tot, va seguir treballant i el 1983 va publicar Gorilas en la niebla. Dos anys més tard, amb 22 anys d’estudi dels goril·les, va ser trobada morta a la seva cabana a les muntanyes de Virunga. Li havien obert el crani amb una arma utilitzada habitualment pels caçadors furtius.