Tal dia com avui de l’any 783, fa 1.241 anys, a Choisy (regne dels francs), moria la reina Berta, vídua del rei Pipí el Breu, mare de l’emperador Carlemany i creadora de la marca de Gòtia. Berta havia estat una de les dones més intel·ligents de la seva època i durant el regnat del seu marit (751-768) havia estat associada al poder. Com a reina efectiva dels francs, havia projectat i impulsat l’expansió carolíngia cap al sud. El 754 els exèrcits francs entraven a Nimes, que entre el 415 i el 724 havia estat la plaça més septentrional dels dominis de la monarquia visigòtica hispànica.

Berta, nascuda el 720 a Laon (regne dels francs) en una família de la noblesa local, va ser anomenada del “Peu Gran” per una malformació congènita que feia que un dels seus peus fos molt més gran que l’altre. Berta seria la gran arquitecta del projecte d’expansió cap al sud, en direcció als Pirineus i de recuperació de la Narbonense, ocupada pels àrabs des del 724. Per aquella empresa militar va buscar el suport de l’exili visigòtic de la Tarraconense i de la Narbonense, que s’havia refugiat al regne dels francs (724-754) durant la invasió àrab (717-724).

El nou territori va ser anomenat marca de Gòtia i una bona part dels primers comtes (els primers delegats del poder central carolingi) nomenats per Pipí i Berta serien descendents de les elits d’aquell exili (com, per exemple, els Bel·lònides, a Carcassona i després a Urgell i a Barcelona, o els Trencavell, a Nimes i després a Besiers i a Carcassona). La marca de Gòtia, projectada i iniciada per Berta i Pipí, i completada pel seu fill i successor Carlemany i pel seu net Lluís el Pietós, abastaria el territori de l’arc mediterrani entre el delta del Roine (al nord) i el del Llobregat (al sud).

Poc abans de la seva mort, els exèrcits carolingis van entrar a Elna (775) i van assolir la cara nord dels Pirineus. I poc després de la seva mort, el seu fill Carlemany i el seu net Lluís saltarien els Pirineus, entrarien a Llívia, a la Seu d’Urgell, a Girona i a Empúries (785) i uns anys més tard a Barcelona (801). La marca de Gòtia va ser l'única part que es va materialitzar d’un projecte més ambiciós anomenat Marca Hispànica, que preveia la conquesta carolíngia del territori entre els Pirineus i l’Ebre i entre la Mediterrània i l’Atlàntic, però que mai es va arribar a portar a terme.