Tal dia com avui de l’any 2012, fa 13 anys, a Bilbao (Euskal Herria); moria el Dr. Juan Antonio Usparitza Lecumberri (Busturia, Biscaia, Euskal Herria; 1919); que havia estat ginecòleg durant més de mig segle; i que havia estat pioner a l’estat espanyol en la introducció de la pràctica del “part sense dolor” (1954). Del Dr. Usparitza, fundador i propietari de la Clínica Indautxu, a Bilbao, es deia que era “el pare de mitja Biscaia”, perquè havia ajudat a néixer a més de 27.000 nens i nenes biscaïns. Però la seva gran aportació a la societat seria la fundació de l’Associació d’Ajut en Carretera DYA —acrònim de “Detente y Ayuda”— (1966); que seria la primera entitat d’assistència sanitària en carretera de l’estat espanyol.
Quan va ser creada DYA no hi havia una cultura d’ajut a les víctimes d’accidents en carretera; ni un servei de transport, públic o privat, dels ferits fins als centres hospitalaris. En moltes ocasions, les víctimes d’aquells accidents morien sobre l’asfalt perquè ni els altres conductors ni la policia de carreteres no sabien com reaccionar davant d’aquelles situacions, ni existia un sistema d'evacuació ràpida fins a un centre hospitalari. El 1967 el Dr. Usparitza va aconseguir dues primeres ambulàncies. Al mateix temps, es van iniciar els cursos de formació de primers auxilis impartits a voluntaris que, de forma desinteressada, destinaven el seu temps lliure a conduir ambulàncies, prestar primers auxilis i salvar vides.
Durant la dècada de 1970 va fer créixer DYA, amb la col·laboració d’institucions públiques i entitats privades —que finançaven la compra d’ambulàncies— i amb la formació i la incorporació de centenars de voluntaris. També va ser pioner en les campanyes de conscienciació (ús el cinturó de seguretat, evitar que els nens viatgessin als seients davanters, evitar la conducció després del consum d’alcohol, revisar l’estat dels neumàtics o la protecció dels ciclistes). I poc després seria, també, pioner en el desplegament de primers auxilis en les grans catàstrofes (explosió de la fàbrica de pólvora de Galdakao, inundacions de la vall del Kadagua, accident aeri al pic d’Oiz o la destrucció del càmping de Biescas, entre molts altres).