Tal dia com avui de l’any 1533, fa 491 anys, a Suffolk (Anglaterra) moria Maria Tudor, filla del rei Enric VII d’Anglaterra, germana del rei Enric VIII d’Anglaterra, cunyada de la reina Caterina d’Aragó i esposa en primeres núpcies del rei Lluís XII de França i en segones núpcies del Charles Brandon, duc de Suffolk. Maria Tudor va ser la germana favorita d’Enric VIII i el rei sempre la va tenir en molta estima. Per aquest motiu, quan va botar una de les dues grans carraques de la seva marina, la va batejar Mary Rose, en honor a la seva germana.
La carraca Mary Rose va ser un dels vaixells més grans de la seva època. Va ser avarat el juliol de 1511 i, juntament amb la Peter Pomegranate (1510) i l’Henri Grace a Dieu (1514), formava part d’un ambiciós pla que volia portar l’armada anglesa a ser la gran dominadora del quadrant marítim de l’Atlàntic Nord. La Mary Rose, mentre va solcar els mars, va ser el vaixell insígnia de la marina Tudor. Tenia 45 metres d’eslora, calat i puntal de 4,6 metres, estava dotada amb quatre pals i estava armada amb 91 canons. Tenia una capacitat per a 415 tripulants i un arqueig de 800 tones.
La Mary Rose va naufragar el 18 de juliol de 1545, durant una batalla naval contra la marina francesa davant les costes del sud d’Anglaterra. En el decurs de la batalla, el capità va ordenar estendre les xarxes que unien el casc —a babord i a estribord— amb els pals de les veles i que s’utilitzaven per a impedir l’abordatge de les naus enemigues. Però una maniobra defectuosa va provocar el ràpid naufragi de la nau, i aquelles xarxes es van convertir en una ratera. Els més de 400 tripulants de la Mary Rose (capità, oficials, mariners, artillers, arquers) van morir atrapats en aquell naufragi.
L’any 1982 es va aconseguir reflotar les restes de la Mary Rose i van ser dipositades en un dic sec del port de Portsmouth, al sud d’Anglaterra. Després d’anys de laboriosa tasca d’anàlisi de les restes, va saltar la gran sorpresa. L’equip investigador de la Universitat de Portsmouth sabia que l’esmalt de les peces dentàries conserva partícules de l’aigua que hem begut al llarg de la nostra vida. I aquelles anàlisis van determinar que la tripulació de la Mary Rose era originària de la Mediterrània occidental, principalment de Catalunya, del País Valencià, de Nàpols i de Sicília.
A tot això s'hi sumaven els comentaris del capità del vaixell que, en el seu quadern de bitàcola, deixava constància que la tripulació no entenia l’anglès i li resultava molt complicat transmetre les ordres. La investigació historiogràfica ho atribueix al fet que quan els Tudor posen les bases de la potent marina anglesa (finals del segle XV), Anglaterra no tenia shipwright masters ni mariners experimentats. Maria Tudor no va sobreviure al naufragi de la carraca. Va morir dotze anys abans, no sense haver tingut una relació polèmica amb el seu germà. Maria havia donat suport a la seva cunyada Caterina d’Aragó en el conflicte que va mantenir amb Enric VIII.