Tal dia com avui de l’any 1927, fa 97 anys, davant de les costes de Bahia (Brasil), el transatlàntic italià "Principessa Mafalda", que feia la ruta Gènova-Barcelona-Dakar-Buenos Aires, s’enfonsava. El "Mafalda" havia salpat de Gènova l’11 d’octubre anterior i havia fet escala a Barcelona dos dies més tard. Aquella era la seva 90a travessia, i en aquell viatge portava 1.261 passatgers a bord, tots ciutadans italians que emigraven a l’Argentina. Aquell naufragi es va cobrar la vida de 314 persones (50% de primera classe, 12% de segona classe, 28% de tercera classe i 10% de tripulació). Segons el testimoni dels supervivents, les víctimes d’aquell naufragi van morir després de llançar-se per la borda, ofegades o devorades pels taurons.
La investigació posterior va concloure que el naufragi s’havia produït per un accident a la sala de màquines. Segons aquesta investigació, s’havia desprès un propulsor, que hauria continuat rodant fins a impactar contra la part interior del casc. Aquell impacte hauria produït una enorme via d’aigua que la tripulació no va poder taponar i que acabaria precipitant l’enfonsament del vaixell. Més tard, els supervivents de la tragèdia relatarien que l’evacuació del "Mafalda" va ser un caos absolut. No s’havia fet manteniment dels bots salvavides i la majoria flotaven amb dificultats, i la tripulació —lluny de coordinar aquella operació— va fer ús de les armes de foc que hi havia a bord per a fer recular el passatge i ocupar els primers bots.
També la investigació va revelar que alguns passatgers de tercera classe van saquejar les cabines abandonades de primera classe. Aquests saquejadors no arribarien mai als bots i moririen en l’enfonsament. També revela que, mentre s’evacuava el vaixell, a la coberta del "Mafalda" es van produir assalts i robatoris entre passatgers, i el linxament d’un grup de tripulants que pretenien escapar amb els darrers bots disponibles. Tot i això, el capità Guli mai no va abandonar el seu lloc i va acabar enfonsant-se amb la nau. Anys més tard, es revelaria que el "Mafalda", en aquell darrer i fatídic viatge, havia de portar la família Bergoglio a l’Argentina (els pares i els germans del Papa Francesc), però que, a darrera hora, van endarrerir el viatge fins al 1929.