Tal dia com avui de l’any 1908, fa 115 anys, a Barcelona, naixia Moisès Broggi i Vila, que, en el decurs de la seva vida, seria un prestigiós metge cirurgià que va fer dues extraordinàries aportacions a la professió mèdica i a la societat catalana. En plena Guerra Civil Espanyola (1936-1939) va ser el creador del primer servei d’urgències mèdiques 24 hores de la península Ibèrica. Aquest servei es va posar en funcionament des de l’Hospital Clínic de Barcelona, a partir dels bombardejos per saturació (contra objectius civils) que perpetraven les aviacions del bàndol rebel (del règim nazi alemany i del règim feixista italià).
La segona gran aportació del doctor Broggi a la societat catalana de l’època va ser la creació dels hospitals de campanya. Aquests hospitals, situats a primera línia del front republicà de guerra, estaven dotats de quiròfans, estaven permanentment proveïts de sang (els bancs de sang mòbils havien estat inventats pel metge català Frederic Duran i Jordà), i s’hi practicaven les tècniques quirúrgiques més avançades de l’època (el tractament quirúrgic que havia inventat el metge català Josep Trueta). Els hospitals mòbils del doctor Broggi van salvar la vida de milers de soldats republicans, que d’altra manera haurien mort dessagnats o gangrenats.
A la conclusió del conflicte civil espanyol, els doctors Trueta i Duran es van exiliar, i van ser contractats pel govern britànic per posar en pràctica els seus coneixements en medicina de guerra. Per la seva personal contribució a la victòria militar aliada, van ser reconeguts i condecorats. En canvi, el doctor Broggi es va quedar a l’estat espanyol i va ser depurat pel règim nacionalcatòlic franquista. Va ser sotmès a un consell de guerra i va ser inhabilitat pel servei públic. No obstant això, va continuar la seva tasca professional en la medicina privada, i en el decurs dels anys va ser reconegut pels seus companys metges catalans i condecorat pel govern de Catalunya.