Tal dia com avui de l’any 1977, fa 45 anys, Josep Tarradellas —125è president de la Generalitat de Catalunya—, tornava al país i reinstal·lava la màxima institució de govern dels catalans en territori català després de trenta vuit anys d’exili. La Generalitat, que va ser reinstal·lada tretze mesos abans que la promulgació de la Constitució espanyola, seria l'única institució de l’època republicana que havia sobreviscut a la dictadura franquista. Amb aquell acte, el regne d’Espanya reconeixia la legitimitat de la Generalitat, tant en la seva etapa republicana com en la seva etapa a l’exili durant la dictadura.

Josep Tarradellas, la seva esposa Montserrat Macià i la seva filla Montserrat Tarradellas-Macià, van aterrar a l’aeroport del Prat i van ser rebuts per una multitud entusiasmada. Més d’un milió de persones van sortir als carrers i van cobrir el trajecte entre l’aeroport i la plaça Sant Jaume per acompanyar el president i la seva família fins al Palau. Un cop allà, el president va sortir al balcó i va proclamar la mítica frase “Ja soc aquí”, que resumia perfectament la seva estratègia durant els llargs anys d’exili: era imprescindible sobreviure al dictador Franco, i era impensable una obertura democràtica a Espanya sense resoldre les reivindicacions d’autogovern de Catalunya.

La família Tarradellas, únicament amb els seus propis recursos i alguna aportació externa puntual, havien sostingut la institució durant vint-i-tres anys (1954-1977). El president, quan havia estat elegit (Mèxic, 1954) havia abandonat la seva activitat empresarial per dedicar-se en cos i ànima a la institució, i durant els darrers anys de l’exili (a partir de 1970), la situació econòmica dels Tarradellas i de la institució es van complicar enormement. No obstant això, en cap moment es van tancar les portes de la institució, i la Generalitat que va portar el president Tarradellas de l’exili, era la mateixa que havia restaurat el president Macià el 1931.

Imatge principal: El president Tarradellas al balcó del Palau. Font: Wikimedia Commons.