Tal dia com avui de l'any 1558, fa 459 anys, l'exèrcit turc assaltava les muralles de Ciutadella i es lliurava a una matança indiscriminada que se saldaria amb el tràgic balanç de 5.000 víctimes (la meitat de la població de l'illa de Menorca) entre morts i captius, que serien venuts al mercat d'esclaus d’Istanbul. A tot això cal afegir que els turcs es van lliurar a un saqueig d'una brutalitat aterridora que va provocar l'incendi i la destrucció de tota la trama urbana de la població. Ciutadella restaria destruïda i abandonada arran d’aquest tràgic episodi que marcaria un abans i un després. Passats els anys, s'iniciaria una tímida repoblació i recuperació dels edificis principals.
L'atac turc a Menorca s'enquadra en el context de les guerres que mantenien la monarquia hispànica i l'imperi otomà per la supremacia militar a la Mediterrània, amb la participació de la monarquia francesa com a tercer element en discòrdia. La historiografia espanyola atribuïa la devastació de Menorca a una cadena d'errors en l'esfera militar hispànica. Però investigacions recents posen de relleu que la cancelleria hispànica va deixar Menorca més que abandonada a la seva sort. Els suborns dels hispànics de Còrsega als turcs per desviar l'atac cap a Menorca i la participació destacada d'un alt oficial castellà en el bàndol otomà que va saquejar Ciutadella ho corroboren.
El 30 de juny, nou dies abans de la massacre, l'exèrcit turc, format per 15.000 efectius, desembarcava a Maó i la destruïa. Ciutadella va aconseguir reunir un contingent de poc més de 600 sometents, que sumats a la guarnició hispànica formada per 40 soldats no tenia cap possibilitat de resistir. Negrete, l'oficial hispànic, va suggerir la rendició. Però el governador Arguimbau va decidir plantar cara i enviar peticions d'ajut que no arribarien mai. Davant la imminència de l'assalt es va decidir evacuar la població civil en una columna que, absolutament indefensa, va ser atacada i massacrada. Poc després queien les últimes defenses i la ciutat es convertia en un infern.
Imatge: Mapa de Menorca, segle XVI / Font: Viquipèdia