Uns desfibril·ladors d’emergència podrien acabar decidint el futur govern de La Rioja. Quan ElNacional.cat truca a la candidata del Partido Riojano a les eleccions autonòmiques del 28-M, Inmaculada Sáenz, té dificultats al principi de la conversa per establir una bona connexió. “És que aquí tinc una cobertura molt dolenta”, es justifica. Sáenz, que és també alcaldessa de Nieva de Cameros, un poble que no arriba al centenar d’habitants, és possible que en els pròxims dies tingui el futur polític de La Rioja a les seves mans: les enquestes donen com a plausible un escenari en què sigui ella qui decideixi entre situar-se a la dreta o a l’esquerra i investir una presidenta del PSOE o un president del PP.
🗓️ Què es vota el 28 de maig? Tot el que has de saber
Quan li preguntem si té cap línia vermella per pactar amb un o l’altre, o si hi ha alguna mesura política que la pugui seduir, especialment per donar el seu vot a socialistes o populars, respon ràpidament: “Una de les meves reivindicacions des de fa anys és instal·lar desfibril·ladors d’emergència per a ús públic a cada poble, aldea o àrea recreativa”. És així de senzill. Argumenta que el seu partit, pertanyent a l’organització política España Vaciada, ve a representar els interessos “de tots aquells que no han estat atesos mai” pels poders de Madrid i que “no han format part ni de l’agenda de l’esquerra ni de la dreta”.
La situació és la següent: ja són moltes les enquestes que apunten que, si no hi ha sorpreses amb l'habitual vot útil, les candidatures de l’Espanya buidada de La Rioja i de l’Aragó podrien acabar decidint qui mana en cada territori; si el PSOE o el PP. En el cas de La Rioja, Sáenz podria ser l’únic membre del Partido Riojano que aconsegueix el seu escó, mentre que Aragón Existe ho té encara més de cara i podria arribar al parlament territorial amb uns quatre diputats. Així ho calcula fins i tot el CIS, que pronostica que aquesta formació acabarà decidint si el baró socialista Javier Lambán es manté o abandona el càrrec de president aragonès.
No s’augura el mateix futur a Astúries ni a Castella-la Manxa. La plataforma España Vaciada també presenta candidatures en aquestes dues comunitats autònomes, però les enquestes no presagien bons resultats. Res no indica que SOS Astúries entri al parlament regional. De la mateixa manera, tampoc no es creu que +Cuenca Ahora pugui entrar al parlament autonòmic. De fet, fins i tot Podemos tindrà dificultats per tenir representants a Castella-la Manxa, una comunitat autònoma on tot indica que el PSOE d’Emiliano García-Page haurà d’enfrontar-se sol a la suma de PP i Vox.
Un fenomen que anirà en augment?
Com és natural, Sáenz —que també és coordinadora nacional de la plataforma España Vaciada— assegura en declaracions a aquest diari que l’èxit de les candidatures provinents de les zones despoblades de l’Estat anirà en augment. Posa com a exemple que cada cop hagin aparegut més candidatures a tot el territori espanyol, i que, al Congrés, el diputat Tomás Guitarte hagi pogut fer bon pactisme i esgarrapar al govern del PSOE i Podemos, polítiques destinades al món rural.
L’Espanya buidada no és ni de dretes ni d’esquerres, assegura Sáenz. És per això que no tanca cap porta per a l’endemà del 28-M, i assegura que totes aquestes candidatures representen “la veu d’una societat plural”, “transversal”, i allunyada de la dicotomia entre el progressisme i el conservadorisme més propi de la ciutat. És a dir, uns habitants que només necessiten que els arribin “serveis bàsics” com l’internet, o una bona cobertura de telèfon.
Quines són les candidatures d'España Vaciada aquest 28-M?
Enguany, les paperetes de l’España Vaciada, a través dels partits que formen part de la federació, estaran disponibles en un total de 233 municipis aquest 28-M. També es trobaran en 50 entitats menors, i a quatre comunitats autònomes. En total, les candidatures han arribat a les províncies de Terol, Osca, Saragossa, La Rioja, Burgos, Lleó, Palència, Salamanca, Valladolid, Astúries, Toledo, Conca i Almeria.
📊 Visquis on visquis, els resultats de les eleccions municipals 2023 del teu municipi en temps real
La plataforma té com a gran exemple a seguir l’èxit de Teruel Existe en les darreres eleccions generals, després que el partit aconseguís enviar cap al Congrés un diputat. I també és motivador l’exemple de Soria ¡Ya!, que l’any passat va ser el partit més votat a la província de Sòria (42,6%) en les eleccions de Castella i Lleó i que va fer que aconseguissin col·locar tres diputats al parlament regional.
L’Aragó, territori que juntament amb el País Valencià pot decidir el futur de Sánchez i Feijóo
No s’ha de menystenir, per a res, el poder que pot tenir l'Espanya buidada en el futur de la política espanyola. La Rioja, fent un exercici d’honestedat política, no és un feu que importi gaire ni a Ferraz ni a Gènova. Però sí que és molt important l’Aragó. El que passi en aquell territori, així com al País Valencià, marcarà el futur de la política espanyola. Les dues comunitats estan ben renyides entre el PP i el PSOE, i el que passi el 28-M podrà definir el futur de Feijóo i de Sánchez de cara a qui es queda la Moncloa a finals d’any.