El PP i Vox han desbancat el PSIB a les Illes Balears, de manera que Marga Prohens ha acabat amb el somni de Francina Armengol — que volia igualar els 12 anys de Gabriel Cañellas al capdavant del Govern. Amb l'escrutini al 95,09%, les eleccions autonòmiques 2023 s'han saldat amb una victòria incontestable dels populars: dels 16 diputats aconseguits el 2019, han arribat als 25; dels 95.295 vots, han arribat als 152.690; i del 22,19%, al 35,92%. La majoria absoluta és de 30, de manera que la suma amb els 8 escons de l'extrema dreta és més que possible. Ni Ciutadans ni el PI han aconseguit representació en el Parlament. La situació és similar a la de Palma.

🔴 Eleccions Municipals 2023 i Autonòmiques, DIRECTE | Última hora del 28-M
 

🔴 Resultats Eleccions 2023, DIRECTE | Escrutini de Municipals i Autonòmiques
 

🗳️ Resultats de les Eleccions Autonòmiques 2023: escrutini en directe
 

El PSIB ha caigut a la segona posició, tot empitjorant els resultats del 2019: de 19 diputats, els socialistes han passat a 18. El mateix ha passat amb els vots, que s'han quedat en 112.970 (26,58%) — incapaços d'arribar als 117.480 vots ni al 27,36% de fa quatre anys. En canvi, l'ultradretà Jorge Campos gairebé ha triplicat el nombre de diputats obtinguts en els últims comicis autonòmics: de 3 a 8. Pel que fa als vots, ha superat amb escreix els 34.668 vots (8,12%) del 2019 amb 59.304 vots ara (13,95%). Així doncs, Prohens i Campos parlaran en els pròxims dies per pactar la composició i el full de ruta del següent Govern balear. 

 

De l'actual pacte d'esquerres, els ecosobiranistes són els únics que han mantingut el tipus. Lluís Apesteguia i Més per Mallorca s'han quedat amb els seus 4 diputats, tot i perdre vots: del 9,18% al 8,27%. De la mateixa manera, Més per Menorca ha mantingut els seus 2 escons amb un 1,48% (davant de l'1,4% del 2019). En el cas d'Unidas Podemos, la patacada ha estat important: ha perdut quatre escons, de 6 a 1 (del 9,71% dels vots al 4,44%). De fet, la cap de llista per Mallorca, Antònia Jover, no ha aconseguit el 5% dels vots necessaris i no ha entrat al Parlament. Finalment, cal esmentar que Gent per Formentera ha perdut la seva representació i Sa Unió (també de Formentera) és qui ha entrat en el seu lloc.

 

L'actual presidenta, Francina Armengol, ha lamentat "l'onada de dreta i extrema dreta" dels resultats i ha promès liderar una oposició "ferma i compromesa". En la seu del PSIB, Armengol ha comparegut per valorar la nit electoral i ha subratllat que el seu partit "ha aguantat" — mentre que la resta de formacions "haurà de donar les seves explicacions". Aquest dilluns es reunirà la comissió executiva del partit per analitzar els resultats i iniciar un debat intern, de manera que "hi haurà temps" per analitzar els escenaris futurs. Tot i això, ha apuntat que "en els pitjors moments sempre he sigut lleial".

Per la seva banda, Prohens ha assegurat que "no hi ha una majoria alternativa" i que "el mandat de les urnes és molt clar". "Els ciutadans volen que governi el PP i el PP governarà en les principals institucions de les Illes Balears. (...) Seré la presidenta que m'han dit les urnes, una presidenta que governarà per a tothom. I quan dic per a tothom, és per a tothom", ha proclamat, tot acceptant que haurà de pactar amb l'extrema dreta per governar.

Eleccions als Consells insulars

En el cas de les Illes Balears, també hi ha hagut eleccions als quatre Consells o governs insulars. El PP s'ha imposat al Consell de Mallorca amb 13 consellers, de manera que també arribarà a la majoria de 17 escons amb els 6 consellers de Vox. El PSIB n'ha sumat 10 i Més s'ha quedat amb 4, mentre que Ciutadans, el PI i Podemos han desaparegut. En el cas del Consell de Menorca, PSIB (4), Més (2) i Podemos (1) sumen els 7 consellers necessaris, per davant de PP (5) i Vox (1). Però el PP ha superat la majoria absoluta al Consell d'Eivissa amb 8 consellers, per davant del PSIB (3), Vox (1) i Podemos (1). Finalment, el Consell de Formentera és per a Sa Unió (9), sense possibilitats per a Gent per Formentera (5) i el PSIB (3).