L'alerta d'un possible frau electoral a la ciutat autònoma de Melilla en el vot per correu a les eleccions municipals i autonòmiques 2023 ha obligat la Junta Electoral de Zona a prendre una dràstica decisió. Aquesta ha acordat que a partir d'aquest dijous els votants per correu a Melilla hauran de dur personalment el sobre amb la papereta a Correus i presentar el DNI per evitar un frau. Una decisió que té com a objectiu impedir que ningú pugui entregar grapats de vots per correu d'altres persones, fet que ja va aixecar sospites de "compra de vots" en altres comicis a la ciutat nord-africana.
🗳️ On hi ha eleccions autonòmiques el 2023?: Tot el que necessites saber
📩 Vot per correu a les eleccions municipals 2023: terminis i tot el que has de saber
En el cas dels electors que van sol·licitar el vot per correu i per una causa justificada no puguin comparèixer personalment a l'Oficina de Correus, l'òrgan electoral assenyala que podran sol·licitar una autorització perquè el lliurament sigui realitzat per una altra persona, aportant sempre la justificació que demostri la impossibilitat de comparèixer a títol personal.
Aquesta resolució de la Junta Electoral implica que ha acceptat la petició cursada per separat per dos partits polítics, PP i Vox, que han reclamat aquesta mesura per evitar que una única persona pugui portar "una borsa de vots per correu", com ha passat en altres comicis, i confirmar el vot individual i lliure de cada elector amb la presentació del DNI. El representant legal de CPM —el principal partit del Govern melillenc presidit per Mustafa Aberchán— ha emès un vot particular en contra de l'acord en assenyalar que una determinació d'aquest tipus no està prevista a la Llei Orgànica de Règim Electoral; i perquè l'acord és "contrari a la doctrina de la Junta Electoral Central".
Es tripliquen les sol·licituds de vot per correu a Melilla
Aquest dijous 18 de maig, últim dia per sol·licitar el vot per correu, 11.000 electors, el 20 % del cens a la ciutat, havien sol·licitat aquesta modalitat de vot, set vegades més que la mitjana estatal i gairebé el triple respecte les xifres de les eleccions municipals de 2019, quan van votar per correu 4.210 electors. En aquest sentit, la delegada del govern espanyol a Melilla, Sabrina Moh, ha alertat que, tenint en compte que en els últims comicis hi van votar 34.000 persones, els vots per correu d'enguany podrien suposar "un terç de l'Assemblea de Melilla".
Aquestes xifres han dut la Policia Nacional a iniciar una investigació per possible frau electoral, i han estat el motiu pel qual la Junta Electoral de Zona ha pres la decisió de requerir el DNI als electors. "Són xifres insostenibles i fan pensar que podrien existir irregularitats" en el procés ha assenyalat l'òrgan. Amb tot, ha descartat suspendre el vot per correu a Melilla perquè una mesura així "requeriria que s'hagués produït una adulteració del procés electoral de rellevància i basada en dades objectives, circumstància que no es dona" en aquest cas. Cal destacar que, segons dades del Ministeri de l'Interior, de les 11.000 persones que han sol·licitat el vot per correu, tan sols 704 l'han emès.
Al llarg de les últimes setmanes hi ha hagut llargues cues a l'única oficina de Correus a la ciutat autònoma, però aquest dijous pràcticament han desaparegut. Això sí, encara continua la presència permanent de diversos agents i un cotxe patrulla de la Policia Nacional a la mateixa porta de Correus. Una mesura que es va adoptar després de l'assalt a diversos carters per robar-los vots, es complementa amb un dispositiu de control al port i l'aeroport, que són els punts on ara està posat el focus d'atenció per intentar evitar un trasllat massiu de vots per correu de Melilla a altres oficines postals d'Espanya on no s'aplica l'ordre de la Junta Electoral de Zona.