La campanya de les eleccions catalanes 2024 arriba a la seva fi. Els partits han organitzat mítings al llarg de la campanya i els candidats a la presidència de la Generalitat ja han participat en els debats electorals. Els darrers dies la campanya s'han intensificat amb grans actes de partit, en els quals els candidats han presentat les propostes per aconseguir els vots de la ciutadania el pròxim 12 de maig. Avui, divendres, finalitza la campanya electoral: demà serà la jornada de reflexió, abans que diumenge la ciutadania prengui la decisió final a les urnes. Ja ha acabat el termini per entregar el vot a Correus. Segueix en directe a ElNacional.cat l'última hora dels candidats, les enquestes i els actes de campanya per al 12-M.
🔴Eleccions Catalunya 2024, DIRECTE | Última hora dels col·legis i meses electorals del 12-M
- 🗳️ L’enquesta prohibida de les eleccions catalanes del 12-M del ‘Diari d’Andorra’: quart sondeig
- 🗣️ Programes electorals Catalunya 2024: què proposa cada partit?
- 👥 Candidats a les eleccions de Catalunya 2024: llista completa
- 📄 Llistes electorals a les eleccions de Catalunya 2024: partits i candidats
- 📊 Enquestes prohibides de les Eleccions a Catalunya 2024
✍🏻 L'editorial de José Antich | Final d'una campanya estranya i amb tot obert
⚫ Anna Gabriel i David Fernàndez beneeixen la CUP pel 12-M: "Les revolucions no les fan institucions buides" La CUP s'ha volgut encomanar a l'esperit de dos guerrers propis. Els exdiputats Anna Gabriel i David Fernàndez, protagonistes d'altres èpoques millors per als interessos cupaires, han sortit de l'anonimat que comporta la vida privada per esperonar la formació i beneir la candidatura que encapçala Laia Estrada. Contra els fantasmes del revés electoral que auguren les enquestes, els dos referents han fet discursos que han posat la pell de gallina a més d'un, posant el focus en els principis de la CUP, com si no haguessin marxat mai.
✍🏻 La crònica de John McAulay
🟡 ERC clou la campanya cercant indecisos d'esquerres i independentistes davant el risc de "casinos i asfalt" Els republicans han fet una crida tant a la mobilització com a convèncer els indecisos, tant progressistes com independentistes per, en paraules d'Aragonès, no haver de triar entre "esquerra i país" i evitar que governin o la Moncloa o "els de les retallades". El president i candidat a la reelecció ha tret un argument que pot servir per convèncer tant uns com altres: està convençut que si Illa acaba sent president la primera persona que convidarà serà Felip VI.
✍🏻 La crònica de Nura Portella
🔴 Illa i Sánchez apel·len a una victòria àmplia del vot de "la convivència i l'estabilitat" el 12-M Avenç, convivència i estabilitat. El PSC ha tancat la campanya erigint-se en l'única papereta capaç de representar aquests valors que, des de la seva òptica, són els que necessita Catalunya després d'una dècada "perduda". Milers de persones s'han entregat a un Illa i un Sánchez que han recalcat que només el vot al PSC representa l'antítesi a la "inestabilitat, paràlisi i bloqueig". De fet, el president del govern espanyol ha estat un dels més contundents en aquesta consigna: "Qui vulgui avenç, convivència i estabilitat, Salvador Illa és la papereta a agafar el diumenge, no busquem dreceres, votem directament Illa".
✍🏻 La crònica de Pedro Ruiz
⚪ Un Puigdemont eufòric tanca la campanya a Elna: "Senyors de Madrid, prepareu-vos, perquè ja venim" Puigdemont ha tancat el míting final assegurant que per més homes de negre que enviï l'Estat per controlar les institucions catalanes, o per més governadors civils que posin al capdavant de la Generalitat, no podran evitar el retorn. "Tornarem, perquè no volem haver de marxar mai més per protegir les nostres institucions de la vostra repressió. Això també s'ha acabat, i tornarem perquè per això vam anar a l'exili, vam anar a preparar-nos per tornar i avui som més forts, més resistents i més determinats. De manera que l'hora de tornar ja ha arribat i és aquest diumenge", ha reblat el candidat davant l'eufòria del públic que omplia el pati de les antigues escoles d'Elna.
✍🏻 La crònica de Marta Lasalas
🔵 Alberto Núñez Feijóo reclama els vots de Cs: “Avui Ciutadans és el Partit Popular de Catalunya” Feijóo ha festejat els vots de tots els partits, inclosos els del PSC i els dels partits que considera “nacionalistes”, però explícitament els vots de Vox i de Ciutadans, és a dir, aquells que més s’avenen a la ideologia del PP. El candidat a la presidència de la Generalitat, Alejandro Fernández, ha insistit en el mateix missatge apuntant que a diferència de Cs, "el PP no marxarà de Catalunya, donarem la batalla fins al final per guanyar-la".
✍🏻 La crònica de Jordi Palmer
La rèplica de Rahola a Estrada: "No podeu donar cap lliçó de resistència" "Vau ser vosaltres qui no vau votar Jordi Turull el dia abans que l'enviaven a la presó. Vau ser vosaltres els que vau criminalitzar Artur Mas quan estava creant tot un procés de reconversió cap a l'independentisme", ha retret Rahola a Estrada.
⚪ Per acabar la campanya a Elna (Rosselló), Carles Puigdemont avisa: "Senyors de Madrid, prepareu-vos que ja venim". "Per més homes de negre i governadors civils que envieu per controlar les institucions, tornarem. Perquè no volem marxar mai més. Per això vam anar a l'exili, per tornar. Avui som més determinants. L'hora de tornar ja ha arribat i és aquest diumenge", conclou el candidat de Junts.
⚪ Carles Puigdemont diu que aquestes són unes eleccions per "tornar a engegar el motor de Catalunya". "El motor de Catalunya sou vosaltres. M'han demonitzat, m'han fet de tot. Però no era per mi, era pel que representava. S'equivocaven d'objectiu. No sabien que podien acabar amb una persona, però no acabar amb un poble. Això va d'un poble, va de nació", afegeix el candidat de Junts des d'Elna (Rosselló).
⚪ "Hi haurà conseqüències per maltractar els catalans. (...) Prou de demanar perdó per voler ser catalans. (...) El moment de dir prou és ara, no d'aquí a quatre anys quan hi torni a haver eleccions. El prou té un nom, la nostra candidatura. Ho saben i, com que ho saben, estan molt nerviosos", diu Carles Puigdemont des d'Elna (Rosselló). El candidat de Junts continua: "Ens heu d'ajudar a buscar aquells que no estan convençuts d'anar a votar o els qui encara no saben a qui votar. Nosaltres no podem fer campanya, però vosaltres sí. Dir-los que és millor votar ara amb una mica d'incomoditat que la incomoditat d'estar governat per un partit que miri cap a La Moncloa".
⚪ Des d'Elna (Rosselló), Carles Puigdemont és clar: "No descoratjo, no desafio, no deserto", citant Antoni Rovira i Virgili. A més, el candidat de Junts destaca com molts han descobert la Catalunya Nord quan abans n'hi deien "el sud de Francia". "Per què no es diuen francesos del sud? I per què no ens diem espanyols del nord? Coi, perquè som una nació", diu.
🟡El candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha centrat la seva intervenció a reivindicar el paper del partit en la història de Catalunya. Aragonès adverteix que Catalunya pot caure en mans "dels de les retallades" amb relació a Junts. També reivindica ERC com el partit que no té casos de corrupció i que "no s'ha hagut de canviar mai el nom per vergonya dels nostres antecessors". El candidat republicà reivindica que es pugui ser independentista i apostar per polítiques socials. Aragonès treu pit de la feina feta en el Govern i assegura que ha desplegat les polítiques feministes més avançades del món. L'acte a Tarragona finalitza.
⚪ La cap de llista de Junts per Tarragona, Mònica Sales, considera que "Catalunya, en aquests moments, no té un bon Govern". "Ho sap tothom", afegeix, des d'Elna (Rosselló). Educació, sanitat, habitatge, oposicions, sequera, pressupostos, negociacions a Madrid... Sales enumera els problemes que ha tingut l'executiu de Pere Aragonès.
⚪ El cap de llista de Junts per Girona, Salvador Vergés, pregunta: "Si el president Puigdemont ha aconseguit tot el que ha aconseguit des de l'oposició i l'exili, què pot aconseguir des de Catalunya?". Des d'Elna (Rosselló), demana ajuda als simpatitzants perquè aquest dissabte, durant la jornada de reflexió, convencin indecisos de votar "el retorn de l'exili del president Puigdemont".
⚪ Des d'Elna (Rosselló), la cap de llista de Junts per Lleida, Jeannine Abella, dedica unes paraules a Ciutadans i celebra que diumenge "els escombrarem definitivament del Parlament". Així mateix, no oblida com Salvador Illa va parlar de Lérida: "Qui vol un president que no respecta la llengua?". "La tria és clara: volem un president que parli de Lérida o un president que defensi Lleida on calgui?", insisteix.
Alejandro Fernández, candidat del Partit Popular a les eleccions al Parlament de Catalunya d’aquest diumenge, ha tancat la campanya electoral a l’Hospitalet de Llobregat reivindicant el paper del PP com a “primer partit d’Espanya, amb vocació de govern i capaç de construir una alternativa al nacionalisme”.
🖊️ @jordi_palmer
🟡El president d'ERC, Oriol Junqueras, intervé en el míting del partit a Tarragona. Junqueras reivindica el paper d'ERC en la història de Catalunya: el fet que declarés la independència el 1931, que va lluitar contra el feixisme, que "va resistir la llarga nit de la dictadura franquista" i que va ser l'últim partit legalitzat en democràcia; també que van ser "els únics que vam votar en contra de la Constitució de 1978" i que el partit va ser també el que va fer possible l'1-O del 2017 perquè "les urnes les van portar als col·legis els militants d'ERC". Junqueras diu que "cal teixir aliances amb altres àmbits" per fer la independència possible.
⚪ El secretari general de Junts, Jordi Turull, recorda com molts mitjans de comunicació parlaven fa temps d'una suposada ruptura en el seu espai polític: "Era més aviat un desig". "Qui sap el que vol, troba un mitjà; qui no, una excusa. Nosaltres sempre trobem un mitjà per aconseguir el que Catalunya necessita", diu. Des d'Elna (Rosselló), Turull afegeix que "vivim un moment transcendent" i que "no és moment de dubtes": "Cal concentrar el vot en el president Puigdemont. Quants cops a la vida una generació tindrà l'oportunitat de votar per fer tornar un president de l'exili?".
🔴 Illa agraeix la presència a Pedro Sánchez. "Es nota que estàs a gust a Catalunya, i Catalunya està molt a gust amb tu", celebra. Illa proposa fer un exercici de reflexió i preguntar-se "per què Catalunyà està com està", i enumera tots els àmbits en els quals el país en algun moment va ser pioner a l'Estat, però que avui es troba a la cua. "Sembla que les coses han passat per casualitat, però qui i què ens ha portat aquí?", es pregunta, i respon: "Han governat a Catalunya dues formacions i mitja —ERC, Junts i la CUP— i quatre presidents, Mas, Puigdemont, Torra i Aragonès", als qui acusa de situar Catalunya per sota del nivell que mereix. I per tot plegat, proposa "obrir una nova etapa".
🟡La candidata Raquel Sans comença reivindicant que ERC "som la gent normal" i que "no esperem que l'esmorzar ens el porti l'Olívia", crítica directa a la número dos de Junts, Anna Navarro. "No tenim amics de Silicon Valley que venen a especular, la nostra gent és la que té problemes per pagar la hipoteca". Sans defensa que el govern d'ERC ha fet polítiques pioneres pel que fa a feminisme i que entrarà en els "llibres d'història" per haver creat la primera conselleria d'Igualtat i Feminismes, també assegura que hi ha polítiques que estan "copiant" en altres llocs. Sans afirma que aquestes polítiques estan en perill per la "sociovergència". Des de Tarragona, una de les ciutats més afectades pels problemes de Rodalies, Sans recorda que els problemes en el transport públic són culpa del PSC i del PSOE: "Necessitem dignitat a les vies i ja n'hi ha prou d'aquesta tortura a la qual ens tenen sotmesos dia rere dia".
Sans critica també el projecte del Hard Rock, que Junts rebutja per la Costa Brava, però que defensa per la Costa Daurada. "Per les nostres comarques volem museus i no casinos, volem cultura, això els diem a la gent de Junts i al candidat Puigdemont: el que no és bo per Girona, tampoc ho és per Tarragona". El públic respon amb crits de "Tarragona, republicana!"