La campanya de les eleccions catalanes 2024 ja s'ha acabat. Els candidats a la presidència de la Generalitat han protagonitzat mítings, debats i entrevistes al llarg de les últimes dues setmanes, que van concloure aquest divendres amb grans actes de partit arreu del país. Avui és la jornada de reflexió, en què estan prohibides les crides al vot i les proclames partidistes, amb la intenció que la ciutadania pugui meditar la seva decisió final a les urnes. Segueix en directe a ElNacional.cat l'última hora de la jornada de reflexió i les últimes notícies de les eleccions del 12-M.
🔴Eleccions Catalunya 2024, DIRECTE | Última hora dels col·legis i meses electorals del 12-M
- 🗳️ L’enquesta prohibida de les eleccions catalanes del 12-M del ‘Diari d’Andorra’: quart sondeig
- 🗣️ Programes electorals Catalunya 2024: què proposa cada partit?
- 👥 Candidats a les eleccions de Catalunya 2024: llista completa
- 📄 Llistes electorals a les eleccions de Catalunya 2024: partits i candidats
- 📊 Enquestes prohibides de les Eleccions a Catalunya 2024
Fins aquí el seguiment de la jornada de reflexió de les eleccions a Catalunya. Demà, a partir de les 5:30, farem el seguiment de la jornada electoral, des de l'obertura dels col·legis electorals, la votació dels candidats, els sondejos a peu d'urna i l'escrutini.
🟢 Programa electoral de Vox 2024: què proposa Ignacio Garriga? Vol derogar la legislació en matèria de memòria històrica i democràtica, derogar les lleis de violència de gènere i de drets LGTBI i acabar amb el sistema d'immersió lingüística a les escoles. El programa electoral de Vox per al 12-M també proposa reservar una part de les places de Policia Local per a militars, acabar amb la regulació de lloguers i evitar la retirada o destrucció de monuments o altres elements franquistes de la via pública.
🟣 Programa electoral de Comuns Sumar 2024: què proposa Jéssica Albiach? Proposa reimpulsar la Taula de diàleg amb l'Estat i entre les forces catalanes per resoldre el conflicte polític, limitar els creuers a 3 vaixells al dia i 200.000 creueristes al mes i incorporar 15.000 habitatges nous de lloguer social. Jéssica Albiach també vol fer una transició dels centres concertats a la xarxa pública en els pròxims 8 anys, crear una Banca Catalana d'Inversió per afavorir l'accés al crèdit a la ciutadania i augmentar el nombre de psicòlegs fins a assolir una ràtio de 18 per cada 100.000 habitants.
⚫ Programa electoral de la CUP 2024: què proposa Laia Estrada? Aposta per aturar els macroprojectes, com ara el Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport del Prat i el Quart Cinturó, nacionalitzar els sectors estratègics de Catalunya, introduir impostos a les rendes i el patrimoni de les grans fortunes. El programa electoral de la CUP per al 12-M també proposa una jornada laboral de 30 hores, un salari mínim de 1593,6 € mensuals nets al mes, expropiar 35.000 pisos en mans de grans tenidors i impulsar la Renda Bàsica Universal.
🔵 Programa electoral del PP 2024: què proposa Alejandro Fernández? Promet una oficina antiocupació, expulsar estrangers multireincidents, garantir la "lliure elecció" en l'educació i eliminar el topall al preu del lloguer. També proposa suprimir el cànon de l'aigua, l'impost a les begudes ensucrades o a les emissions de CO₂.
🟡 Programa electoral d'ERC 2024: què proposa Pere Aragonès? Planteja una negociació d'un referèndum acordat sobre la independència de Catalunya, crear una conselleria de Política Lingüística i seguir negociant un finançament singular per a Catalunya. Pere Aragonès també proposa una rebaixa de l'IRPF per a rendes menors de 35.000 euros, reduir la jornada laboral a 35 hores setmanals i destinar almenys 1.000 milions d'euros anuals per a polítiques d'habitatge.
El PP ha denunciat davant la Junta Electoral Central (JEC) que la portaveu de l'Ajuntament de Madrid, Reyes Maroto, ha publicat un missatge a X a favor del candidat socialista, Salvador Illa, en la jornada de reflexió, fet que suposa una infracció de la llei electoral.
Salvador ❤️🌹 pic.twitter.com/a2ahlN44ia
— Reyes Maroto (@MarotoReyes) May 11, 2024
La ‘tele’ d'El Nacional farà un programa especial per seguir la nit electoral del 12-M El Nacional culminarà la seva aposta informativa de les eleccions al Parlament de Catalunya 2024 amb un programa especial, "Una altra nit electoral", que emetrà en directe aquest 12 de maig. L’espai, dirigit i presentat per Jofre Llombart, començarà a les set del vespre, és a dir, una hora abans que tanquin els col·legis electorals. Com a gran novetat d’aquesta cita informativa, el programa oferirà en exclusiva el resultat d’un sondeig propi encarregat pel Nacional a l’empresa Feedback i que es publicarà a les 20:00 de diumenge.
📊 L’enquesta prohibida de les eleccions catalanes del 12-M del ‘Diari d’Andorra’: últim sondeig Quan falten només unes hores perquè comenci la votació de les eleccions del 12-M, el Diari d’Andorra ha publicat aquest dissabte l'últim sondeig diari amb projecció de vot i escons per als comicis al Parlament de Catalunya d'aquest diumenge.
⚪ Programa electoral de Junts 2024: què proposa Carles Puigdemont? Proposa traslladar la Secretaria de Política Lingüística al Departament de Presidència, una llei de finançament perquè Catalunya pugui gestionar els impostos generats al país, ampliar les competències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El programa electoral de Junts per al 12-M també inclou la creació de l'Agència Catalana d'Immigració per negociar amb l'Estat les condicions d'arribada, acollida i integració de persones nouvingudes, ampliar el parc d'habitatge de lloguer assequible a través de la col·laboració publicoprivada i reclamar el traspàs integral de Rodalies i dels aeroports.
🔴 Programa electoral del PSC 2024: què proposa Salvador Illa? Proposa aprovar un decret contra la sequera amb una inversió de 3.500 milions d'euros fins a 2030, ampliar l'aeroport del Prat i negociar un nou model de finançament per a Catalunya i una condonació parcial del deute de la Generalitat. El programa electoral del PSC a les eleccions catalanes també inclou mesures incrementar el parc públic amb 4.000 habitatges anuals, establir temps màxims d'espera garantits a la sanitat i un mecanisme de reclamació en cas d'incompliment, i ampliar les plantilles dels Mossos d'Esquadra, els Bombers i els Agents Rurals.
🤔 Tens decidit el teu vot per a aquest 12-M? Consulta els programes electorals Els partits publiquen programes extensos, que superen de llarg les cent pàgines, i ElNacional.cat ha analitzat els documents per destacar les principals propostes dels partits en economia, educació, sanitat, drets socials, habitatge, seguretat, infraestructures o medi ambient.
📱 Què faràs el 12-M? Viu les eleccions al Twitter, Facebook, Instagram o Tiktok d'El Nacional ElNacional.cat tornarà a ser el teu diari de referència per seguir unes eleccions. En els tercers comicis celebrats en menys d’un any, les eleccions al Parlament marcaran el futur de Catalunya els pròxims quatre anys. Des del diari, no només podràs seguir el minut a minut a la web i amb el programa especial, sinó que també podràs estar al cas de tot el que passi durant el dia a les xarxes socials (Twitter, Facebook, Instagram i Tiktok).
Per primera vegada en unes eleccions a l’Estat espanyol, aquest 12-M es donarà la informació en directe per cada col·legi electoral, a més de les dades generals de Catalunya per circumscripcions, vegueries, comarques i municipis que es faciliten habitualment, a través d'una app.
Recupera totes les entrevistes d'El Nacional amb els candidats a les eleccions de Catalunya 2024 Carles Puigdemont (Junts+ PuigdemontxCatalunya), Salvador Illa (PSC), Pere Aragonès (ERC), Laia Estrada (CUP) i Alejandro Fernández (PPC) s’han sotmès a les preguntes del diari i han abordat les qüestions més rellevants dels seus respectius programes electorals. Tots els candidats entrevistats han passat pel plató de El Nacional.cat, excepte Carles Puigdemont, que es troba exiliat i va ser entrevistat a la Catalunya Nord. La candidata de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, va declinar ser entrevistada.
La cap de llista de la CUP, Laia Estrada, dedicarà el dia a la família, amb qui ha anat a la Fira del Trapezi de Reus. El candidat del PP, Alejandro Fernández, ha anat a dinar amb la família perquè a causa de la campanya reconeix que l'ha tingut "desatesa".
Jéssica Albiach, candidata de Comuns Sumar, aprofitarà el dia per relaxar-se i retrobar-se amb les amigues. Té previst sortir amb elles a prendre alguna cosa i aprofitar la jornada de reflexió per ser amb els seus.
El candidat de Junts+, Carles Puigdemont, té previst descansar envoltat de la família, passejar i llegir, però també veient esport. I és que ha aprofitat el dissabte per assistir al partit de l'USAP contra el Clermont-Ferrand.
Avui al camp de l'@usap_officiel, en el partit contra el Clermont Ferrand, hi ha una pancarta molt inspiradora 😊. pic.twitter.com/9wu6mnUh7W
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) May 11, 2024
Per la seva part, el cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, pretén aprofitar el dia per descansar i retornar temps a la família. "Si la conciliació ja és complicada normalment, aquests dies ha estat impossible", ha assegurat. Així mateix, té previst fer una de les coses que més el relaxen: cuinar.
El president de Vox, Santiago Abascal, es va encarar aquest divendres en l'acte final de campanya del partit amb un grup d'independentistes, i va insultar directament a una dona, a la qual li va dir: "Calla, capulla, ves-te'n d'aquí gilipolles", entre crits dels simpatitzants de Vox. El vídeo del moment s'ha fet viral a les xarxes.
Hoy, el ultraderechista Santi Abascal de VOX insulta e intenta agredir a una manifestante catalana: "Calla capulla, lárgate de aquí, gilipollas… a la ducha, guarra". Impunidad. pic.twitter.com/sT299mzOQR
— Fonsi Loaiza (@FonsiLoaiza) May 10, 2024
El candidat del PSC, Salvador Illa, ha aprofitat el dia de reflexió per, entre altres, fer esport i reunir-se amb la directora de campanya del partit per preparar la jornada electoral.
Totes les 18 candidatures que es presenten a la circumscripció electoral de Tarragona:
- Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE) (PSC)
- Comuns Sumar (COMUNS SUMAR)
- Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)
- Frente Obrero (FO)
- Partit Popular / Partido Popular (PP)
- Vox (VOX)
- Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs)
- Per Un Món Més Just (PUM+J)
- Candidatura d'Unitat Popular - Defensem la Terra (CUP - DT)
- Junts + Carles Puigdemont per Catalunya-Junts+ (CAT-JUNTS+)
- Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya (PCTC)
- Aliança Catalana (ALIANÇA.CAT)
- Izquierda por España (IZQP - UNIDOS - DEf)
- Recortes Cero (RECORTES CERO)
- Convergents (CNV)
- Front Nacional de Catalunya (F.N.C.)
- Alhora (ALHORA)
- Partit Animalista Amb el Medi Ambient (PACMA)
Totes les 15 candidatures que es presenten a la circumscripció electoral de Lleida:
- Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE) (PSC)
- Partit Popular / Partido Popular (PP)
- Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)
- Comuns Sumar (COMUNS SUMAR) • Frente Obrero (FO)
- Vox (VOX)
- Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs)
- Per Un Món Més Just (PUM+J)
- Candidatura d'Unitat Popular - Defensem la Terra (CUP - DT)
- Junts + Carles Puigdemont per Catalunya-Junts+ (CAT-JUNTS+)
- Aliança Catalana (ALIANÇA.CAT)
- Alhora (ALHORA)
- Front Nacional de Catalunya (F.N.C.)
- Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya (PCTC)
- Recortes Cero (RECORTES CERO)
Totes les 15 candidatures que es presenten a la circumscripció electoral de Girona:
- Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE) (PSC)
- Comuns Sumar (COMUNS SUMAR)
- Partit Popular / Partido Popular (PP)
- Esquerra Republicana de Catalunya (ERC / ESQUERRA)
- Frente Obrero (FO)
- Candidatura d'Unitat Popular - Defensem la Terra (CUP - DT)
- Vox (VOX)
- Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs)
- Aliança Catalana (ALIANÇA.CAT)
- Junts + Carles Puigdemont per Catalunya-Junts+ (CAT-JUNTS+)
- Partit Animalista Amb El Medi Ambient (PACMA)
- Per Un Món Més Just (PUM+J)
- Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya (PCTC)
- Alhora (ALHORA)
- Recortes Cero (RECORTES CERO)
Totes les 16 candidatures que es presenten a la circumscripció electoral de Barcelona:
- Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE) (PSC)
- Comuns Sumar (COMUNS SUMAR)
- Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)
- Partit Popular / Partido Popular (PP)
- Vox (VOX)
- Frente Obrero (FO)
- Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs)
- Partit Animalista Amb el Medi Ambient (PACMA)
- Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya (PCTC)
- Candidatura d'Unitat Popular - Defensem la Terra (CUP - DT)
- Izquierda por España (IZQP-UNIDOS-DEf)
- Junts + Carles Puigdemont per Catalunya-Junts+ (CAT-JUNTS+)
- Per Un Món Més Just (PUM+J)
- Aliança Catalana (ALIANÇA.CAT)
- Alhora (ALHORA)
- Recortes Cero (Recortes Cero)
En aquestes eleccions s’escolliran els 135 diputats que configuren el Parlament de Catalunya. Els escons es reparteixen per circumscripcions:
- Barcelona: 85
- Girona: 17
- Lleida: 15
- Tarragona: 18
Els votants hauran d’escollir entre les 64 candidatures proclamades a tot Catalunya. A Barcelona en concorreran 16, a Girona i Lleida 15, i a Tarragona 18. Aquestes llistes estan integrades per 1.038 dones i 1.126 homes.
El cens total de persones amb dret a vot en aquestes eleccions al Parlament de Catalunya 2024 és de 5.754.931 persones. Són 130.864 més respecte dels comicis del 14 de febrer de 2021. A més, hi ha 243.004 joves que podran votar per primera vegada a les eleccions al Parlament de Catalunya, després d’haver arribat a la majoria d’edat des dels darrers comicis. Del total d’electors, 5.460.337 resideixen a Catalunya. Per demarcacions, 4.051.064 a Barcelona; 528.068 a Girona; 300.141 a Lleida i 581.064 a Tarragona. També podran participar en els comicis els 294.594 electors residents a l’estranger i inscrits al Cens Electoral dels Residents Absents (CERA), els vots dels quals es recomptaran el divendres 17 de maig.
L’escrutini començarà a les 20 hores, un cop tanquin els col·legis electorals, i, a partir d’aquest moment, es podrà seguir l’escrutini en temps real. Les dades s’actualitzaran cada tres minuts. La previsió és que l’escrutini acabi cap a les 22.30 h, hora en la qual es generarà un fitxer amb els resultats del recompte provisional, que inclou els vots presencials i per correu dels residents a Catalunya. Els resultats definitius s’obtindran després de l’escrutini general que es durà a terme el 17 de maig a les Juntes Electorals Provincials.
Als col·legis també hi haurà els 4.108 representants de l’administració que asseguraran la transmissió de dades de votació i participació durant la jornada electoral. Una de les novetats d’aquestes eleccions al Parlament és que tots els representants disposaran, per primer cop, d’una tauleta amb l’objectiu d’agilitzar el màxim la transmissió de dades. Entre el 22 i el 26 d’abril, es van impartir 163 sessions formatives als representants en 48 municipis.
Per a aquests comicis, s’han habilitat 2.695 locals electorals repartits per tot Catalunya. D’aquests, 1.637 estaran a Barcelona, 386 a Girona, 313 a Lleida i 359 a Tarragona. La Generalitat ha elaborat una mapa de geolocalització de tots els col·legis electorals. Hi haurà 8.940 meses a Catalunya distribuïdes de la manera següent: a Barcelona, 6.491; a Girona, 868; a Lleida, 547, i a Tarragona, 1.034. S’han de constituir entre les 8 i les 9 del matí, i han d’estar formades, en tot cas, per tres membres: un president o presidenta i dos vocals.
Durant la jornada electoral, es mobilitzaran 4.300 agents dels Mossos d’Esquadra i 3.000 policies locals, així com vigilants municipals, que cobriran tots els col·legis electorals. Un 56% estaran coberts pels Mossos i el 44% restant per policies locals. Es preveu la cobertura dinàmica dels centres de votació, així com “l’adequada protecció dels actes i mobilitzacions que es coneguin per aquell dia”, segons un dossier presentat pel Govern.
El Govern s’ha mostrat convençut que el dispositiu de seguretat que ja està en marxa funcionarà perquè la jornada electoral d’aquest diumenge es desenvolupi amb normalitat, “un dispositiu adaptat i modulat a les necessitats”, ha dit la portaveu, Patrícia Plaja. “Cap dubte que el dispositiu funcionarà tal i com ha de funcionar perquè es pugui desenvolupar tota la jornada amb normalitat, sense més”, ha afirmat, després de ser preguntada per la situació de l’acampada per la guerra de Gaza d’estudiants de la Universitat de Barcelona a l’edifici històric, que també és seu electoral.
Per primera vegada en unes eleccions a l’Estat espanyol es donarà la informació en directe per cada col·legi electoral, a més de les dades generals de Catalunya, per circumscripcions, vegueries, comarques i municipis que es faciliten habitualment. Ho farà a través d'una aplicació mòbil de forma gratuïta anomenada 'Eleccions Catalunya 2024', des de la qual es podran consultar les dades de participació i els resultats de les candidatures amb la possibilitat de comparar-los amb la convocatòria del 2021.
Uspac ha considerat "de traca i mocador" que s'hagi anunciat el nomenament d'Eduard Sallent com a nou major dels Mossos d'Esquadra a 48 hores de les eleccions al Parlament de Catalunya. Fonts del sindicat policial han manifestat sentir-se "farts" d'estar polititzats per uns partits que "només" utilitzen la policia catalana per "salvaguardar les seves cadires". El sindicat denuncia que s'hagi pres una decisió de gran abast com la tria d'un major dels Mossos quan "no se sap què passarà amb el nou Govern". El sindicat policial estudiarà demanar mesures cautelars per bloquejar la decisió del Departament d'Interior.
Junts+ ha decidit no participar en les tradicionals fotografies realitzades durant el dia de reflexió per part de diversos mitjans. La candidatura els va comunicar que o bé es desplaçaven tots a la Catalunya del Nord o no hi podrien participar. La llista encapçalada per Carles Puigdemont, que ha fet els mítings des d’allà, ha decidit en aquest cas no enviar cap substitut, com sí que va fer ara fa tres anys, quan Laura Borràs va aparèixer en les citades fotografies. Pel que fa als debats electorals, Junts+ sí que hi ha participat a través de Josep Rull, número 3 de la llista per Barcelona.

La campanya electoral de les eleccions a Catalunya del pròxim diumenge 12 de maig ja ha acabat i això significa que ens endinsem en la jornada de reflexió aquest 11 de maig. La jornada de reflexió es produeix justament el dia abans d'unes eleccions. Catalunya, com que no té llei electoral pròpia, es regeix a través de la llei electoral espanyola. Tot això amb la finalitat de deixar un dia perquè els electors puguin valorar el seu vot amb calma. Què es pot fer i què no durant la jornada de reflexió prèvia a les eleccions de Catalunya?
Correus ha admès 97.452 vots per correu per a les eleccions catalanes d'aquest diumenge, 12 de maig, una xifra molt inferior al rècord registrat el 2021 (269.505), en plena pandèmia. Els vots per correu són un 91,1 % del total de les sol·licituds admeses, que van ser 106.963. Per províncies, 72.274 dels vots admesos formen part de la circumscripció de Barcelona; 8.901 corresponen a Girona; 7.705 a Lleida; i 8.572 a Tarragona.
La UB ha assegurat que els acampats al claustre de l'edifici històric no interfereixen a la zona de votació per a les eleccions del 12-M. "Hem vetllat perquè els espais que acullen la seu electoral reuneixin els requisits i esperem que demà es pugui votar amb total normalitat", ha assenyalat el vicerector de Política d'Internacionalització de la UB, Raül Ramos, en una entrevista aquest dissabte a Catalunya Ràdio.
Els candidats a la presidència de la Generalitat dels diferents partits aprofitaran el dia de reflexió d'aquest dissabte per estar amb la família després d'una intensa campanya electoral. Participaran en el matí en les tradicionals fotografies de candidats per diversos mitjans de comunicació i, després de les obligacions, volen passejar, llegir o jugar amb els fills. Què fan els candidats durant la jornada de reflexió?
Pere Aragonès i Garcia és l’actual president de la Generalitat i candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a les pròximes eleccions catalanes. Va iniciar el mandat liderant un Govern de coalició entre el seu partit i Junts, fins que l’octubre del 2022 els juntaires van decidir sortir de l’executiu i Aragonès va continuar governant en solitari. Què cal saber de Pere Aragonès, candidat d'ERC a les eleccions de Catalunya 2024
Salvador Illa i Roca encapçala la candidatura del Partit Socialista de Catalunya (PSC) a les eleccions de Catalunya 2024 del pròxim 12 de maig. En els últims comicis, el febrer del 2021, va ser el candidat més votat, però l’aliança de l’independentisme va impedir que formés Govern i es va convertir en cap de l'oposició al Parlament de Catalunya. Què cal saber de Salvador Illa, candidat del PSC a les eleccions de Catalunya?
Carles Puigdemont i Casamajó torna a la primera línia de la política catalana amb l’objectiu de recuperar la presidència de la Generalitat de la qual va ser destituït l’octubre del 2017 pel govern espanyol a través de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució com a represàlia per haver celebrat el referèndum de l’1-O i la posterior declaració d’independència. Què cal saber de Carles Puigdemont, candidat de Junts a les eleccions de Catalunya 2024
El pròxim 12 de maig se celebren eleccions al Parlament de Catalunya, que van ser convocades de forma anticipada pel president Pere Aragonès després que fracassés l'aprovació dels pressupostos. La campanya electoral ja està en marxa, i les enquestes intenten esbrinar quina serà la configuració del Parlament i qui podrà conformar el pròxim Govern de la Generalitat. ElNacional.cat t'ofereix un recull de les enquestes publicades i analitza la tendència dels diferents partits en les últimes setmanes.
El director de l'Oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha trencat el silenci després de l'aneurisma cerebral patit al febrer per demanar el vot per al candidat de Junts, Carles Puigdemont en les eleccions catalanes del pròxim 12 de maig. "Després de recórrer al seu costat bona part d’Europa, on ens hem enfrontat a la persecució espanyola per defensar el nostre país, dono fe del seu íntim compromís amb la independència de Catalunya i el benestar de la nostra gent", ha afirmat a través d'una publicació a X.
Aprofito per agrair totes les mostres d’interès i suport que he rebut a causa de l’hemorràgia cerebral que vaig patir fa tres mesos. Em recupero amb fermesa i a punt de tornar a primera línia de la lluita per la independència del nostre país.
— Josep Lluís Alay (@josepalay) May 10, 2024
3/3
A Puigdemont l'acompanyen l'empresària de la tecnologia Anna Navarro com a número 2, l'exconseller Josep Rull, la presidenta del Parlament, Anna Erra, i altres noms rellevants del partit i de l'activitat parlamentària: Albert Batet, Josep Rius, Jaume Giró, Lluís Puig, Toni Castellà, Joan Canadell, Francesc de Dalmases o Mònica Sales. I novetats com Agustí Colominas. Consulta la llista completa de la seva candidatura aquí.
Les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig implica una participació massiva de la ciutadania, tant en el vot com en la constitució de les meses electorals. Amb 5.754.840 persones convocades a votar, n’hi ha unes quantes que els tocarà formar part de les meses electorals perquè les eleccions es puguin dur a terme. A continuació, es detallen els aspectes clau del sorteig i les seves implicacions.
El 12 de maig se celebraran les eleccions a Catalunya, després que el president Pere Aragonès decidís convocar-les de manera anticipada. Per poder desenvolupar la jornada electoral, s'hauran de conformar un total de 8.940 meses a Catalunya: 6.491 a Barcelona, 868 a Girona, 547 a Lleida i 1.034 a Tarragona. Cada ciutadà amb dret a vot té assignada una mesa a la qual dipositar la seva papereta, depenent del lloc on estigui censat. Si vols saber quina és la teva, a continuació t'expliquem com consultar la mesa electoral per DNI.
El programa electoral de Junts per Catalunya per a les eleccions de Catalunya 2024 ja s'ha fet públic. Sota el títol Un nou començament, la legislatura de la represa, Carles Puigdemont presenta les propostes de país per impulsar "un canvi de rumb". Et detallem quines són les propostes del programa electoral de Junts per a les eleccions del 12-M. Consulta'l sencer aquí.
Els diferents partits ja han presentat els seus programes electorals per a les eleccions de Catalunya 2024. Les formacions publiquen programes extensos, que superen de llarg les cent pàgines, i ElNacional.cat ha analitzat els documents per destacar les principals propostes dels partits en economia, educació, sanitat, drets socials, habitatge, seguretat, infraestructures o medi ambient. Programes electorals a Catalunya 2024: què proposa cada partit?
Catalunya té un sistema electoral que es basa en el fet que cada província és una demarcació, tal com funcionen les eleccions espanyoles. Tot i que l'Estatut del 2006 especificava que la divisió territorial de Catalunya es basava en vegueries, el Tribunal Constitucional va reinterpretar en la seva sentència del 2010 aquest article assegurant que les vegueries no podien substituir les províncies. Què és la llei D'Hondt i com funciona la barrera electoral a Catalunya?
Il·lusió en la gent i nervis en la cúpula és el que es percebia al míting de tancament de campanya del PSC al pavelló de la Vall d’Hebron de Barcelona. Els simpatitzants socialistes arribats en autocar de tot Catalunya se’ls veia la mar de contents. Sentien que tenien la victòria “a tocar”, mentre que els discursos no donaven res per guanyat i advertien contra un excés de confiança. La contracampanya de Jordi Barbeta.
Sorgeixen moltes preguntes al voltant d'aquestes tres opcions cada cop que hi ha eleccions, ja que sempre hi ha dubtes: a quins partits afavoreixen?, quins efectes tenen?. Els intentarem resoldre començant pel vot nul, que és quan s'obre el sobre i aquest té més d'una butlleta de partits diferents o bé conté material o símbols que no són els prevists. Vot en blanc, nul i abstenció: diferències i a qui beneficia cada un a les eleccions de Catalunya?
El primer Parlament de Catalunya, sense tenir en compte les corts catalanes d'entre el segle XIII i el segle XVIII, es va constituir a través de les eleccions celebrades el 20 de novembre del 1932. Aleshores, la cambra catalana tenia un total de 85 escons, amb Esquerra Republicana del president Francesc Macià amb una majoria absoluta de 56 diputats. Amb el pas dels anys, la xifra ha anat variant, així com la seva normativa. Però quants escons té ara mateix el Parlament de Catalunya?
Jordi Pujol ha demanat el vot per Carles Puigdemont per "recuperar l'esperit, la idea i la voluntat que durant molts anys va propulsar el progrés de Catalunya". En un vídeo que ha difós a través de la xarxa social X l'exconseller Joaquim Forn, l'expresident de la Generalitat s'ha adreçat a la ciutadania per demanar "confiança" en la idea que "durant anys llargs de servei" va defensar CiU, una idea que "més enllà d'entrebancs, maniobres tèrboles i errors representen per a Catalunya un temps de progrés, equilibri i esperit constructiu". De fet, Pujol ha dit que aquell temps va ser tan constructiu, "que es van concitar reaccions diverses de signe destructiu".
El president Pujol demana el vot pel president Carles Puigdemont @KRLS en aquest vídeo pic.twitter.com/Xk3zb0gvQt
— Joaquim Forn (@quimforn) May 10, 2024
❓ Coneixes a tots els candidats que es presenten a les eleccions de Catalunya d'aquest 12 de maig? T'expliquem quins polítics repeteixen com a caps de llista, quins es presenten per primera vegada com a presidenciables, i quina ha estat la seva trajectòria política.
⚫ Anna Gabriel i David Fernàndez beneeixen la CUP pel 12-M: "Les revolucions no les fan institucions buides" La CUPes va voler encomanar a l'esperit de dos guerrers propis. Els exdiputats Anna Gabriel i David Fernàndez, protagonistes d'altres èpoques millors per als interessos cupaires, van sortir de l'anonimat que comporta la vida privada per esperonar la formació i beneir la candidatura que encapçala Laia Estrada. Contra els fantasmes del revés electoral que auguren les enquestes, els dos referents van fer discursos que van posar la pell de gallina a més d'un, posant el focus en els principis de la CUP, com si no haguessin marxat mai.
✍🏻 La crònica de John McAulay

🟡 ERC clou la campanya cercant indecisos d'esquerres i independentistes davant el risc de "casinos i asfalt" Els republicans van fer una crida tant a la mobilització com a convèncer els indecisos, tant progressistes com independentistes per, en paraules d'Aragonès, no haver de triar entre "esquerra i país" i evitar que governin o la Moncloa o "els de les retallades". El president i candidat a la reelecció ha tret un argument que pot servir per convèncer tant uns com altres: està convençut que si Illa acaba sent president la primera persona que convidarà serà Felip VI.
✍🏻 La crònica de Nura Portella

🔴 Illa i Sánchez apel·len a una victòria àmplia del vot de "la convivència i l'estabilitat" el 12-M Avenç, convivència i estabilitat. El PSC va tancar la campanya erigint-se en l'única papereta capaç de representar aquests valors que, des de la seva òptica, són els que necessita Catalunya després d'una dècada "perduda". Milers de persones s'han entregat a un Illa i un Sánchez que han recalcat que només el vot al PSC representa l'antítesi a la "inestabilitat, paràlisi i bloqueig". De fet, el president del govern espanyol ha estat un dels més contundents en aquesta consigna: "Qui vulgui avenç, convivència i estabilitat, Salvador Illa és la papereta a agafar el diumenge, no busquem dreceres, votem directament Illa".
✍🏻 La crònica de Pedro Ruiz

⚪ Un Puigdemont eufòric tanca la campanya a Elna: "Senyors de Madrid, prepareu-vos, perquè ja venim" Puigdemont va tancar el míting d'aquest divendres assegurant que per més homes de negre que enviï l'Estat per controlar les institucions catalanes, o per més governadors civils que posin al capdavant de la Generalitat, no podran evitar el retorn. "Tornarem, perquè no volem haver de marxar mai més per protegir les nostres institucions de la vostra repressió. Això també s'ha acabat, i tornarem perquè per això vam anar a l'exili, vam anar a preparar-nos per tornar i avui som més forts, més resistents i més determinats. De manera que l'hora de tornar ja ha arribat i és aquest diumenge", ha reblat el candidat davant l'eufòria del públic que omplia el pati de les antigues escoles d'Elna.
✍🏻 La crònica de Marta Lasalas

🔵 Alberto Núñez Feijóo reclama els vots de Cs: “Avui Ciutadans és el Partit Popular de Catalunya” Feijóo va festejar aquest divendres en l'acte de final de campanya del PP els vots de tots els partits, inclosos els del PSC i els dels partits que considera “nacionalistes”, però explícitament els vots de Vox i de Ciutadans, és a dir, aquells que més s’avenen a la ideologia del PP. El candidat a la presidència de la Generalitat, Alejandro Fernández, ha insistit en el mateix missatge apuntant que a diferència de Cs, "el PP no marxarà de Catalunya, donarem la batalla fins al final per guanyar-la".
✍🏻 La crònica de Jordi Palmer

🤔Què es pot fer i què no durant la jornada de reflexió prèvia a les eleccions de Catalunya? La llei indica que durant aquest dia no es pot difondre propaganda electoral ni realitzar-se cap acte de campanya electoral, i també està prohibida la publicació, difusió o reproducció de sondejos electorals, independentment del mitjà de comunicació pel qual siguin transmesos, i no només en jornada de reflexió, sinó també durant els cinc dies previs a les eleccions.
Bon dia, la campanya electoral per a les eleccions de Catalunya va concloure aquest divendres, i aquest dissabte se celebra la jornada de reflexió, en què els partits i candidats tenen prohibit demanar el vot.