Els partits polítics amb representació al Parlament i que es presenten a les eleccions de Catalunya del 12 de maig  han estat  examinats sobre els seus objectius per millorar l’Administració de Justícia, aquest dilluns a la tarda, a la seu del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (Icab). La presidenta del Consell de l'Advocacia Catalana, Marta Martínez Gellida, i el degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), Jesús M. Sánchez García, han donat la benvinguda als vuit representants dels partits polítics amb representació parlamentària i els han fet preguntes a través del moderador, el periodista German González, sobre què preocupa a la professió i quines respostes donen a problemes actuals. “Ens reunim amb tots els partits polítics i així ho farem, però no ens sentim massa cuidats, actualment; ens preocupa la millora del Torn d’Ofici i els companys de les mútues”, ha afirmat la presidenta del Consell.

🔴  Pedro Sánchez no dimiteix, DIRECTE | Última hora de les reaccions

Per part dels partits, hi ha intervingut Ferran Pedret (PSC); Ana Balsera (ERC); Quim Jubert (Junts+);  Sergio Macián (VOX); Xavier Pellicer (CUP); Andrés García Berrio (Comuns Sumar); Sonia Reina (Ciutadans) i Àngels Esteller (PP). Molts dels ponents són advocats i coneixen els dèficits endèmics dels jutjats i han coincidit que calen més recursos per millorar la justícia que s’ofereix a la ciutadania, així com les remuneracions als advocats que atenen persones sense recursos. La discòrdia s'ha obert en diagnosticar perquè els jutges marxen de Catalunya, que des dels representants de Cs i Vox han situat en un “assetjament” i per això, han marxat 200 jutges des del 2017, segons Macián. “A Catalunya no hi ha terror”, han coincidit a afirmar Balsera i Pellicer, que ha recordat que “aquestes afirmacions després hi ha acusacions de terrorisme”, fent referència a les causes dels CDR i Tsunami.

Els participants en el debat al Consell de l'Advocacia Catalana, aquest dilluns a l'ICAB / Foto: Irene Vilà Capafons

El torn d’ofici, a millorar

En concret, tots els participants han coincidit que cal dignificar i millorar els mòduls del servei del Torn d’Ofici, tot i que cap ha marcat una xifra d’increment. Actualment, la Generalitat destina 68 milions d’euros al servei, i el Consell de l’Advocacia sosté que calen 21,5 milions d’euros més, ja que els mòduls, que no s’actualitzen des del 2010. Balsera i Jubert han expressat que des del Govern s’ha intentat millorar les condicions laborals dels advocats, que es va negociar i que al final no s’ha assolit un acord, tot i que s'han incrementat partides en el 2,5%. “Fem un grup de treball per tirar-ho endavant”, ha proposat García Berrio i Pellicer ha indicat que cal que “els advocats no deixin la seva mobilització”, fet subscrit per Reina, que ha recordat que “el PSC amb el tripartit volia privatitzar el torn d'ofici”. Esteller, per la seva part, ha afirmat que el PP “volia incrementar la partida en 8 milions, i la resta de partits no ho va aprovar”.

Col·lapse judicial

La segona pregunta ha estat com resoldrien el col·lapse judicial, un problema endèmic als jutjats catalans i de l’Estat espanyol. Novament, els portaveus polítics han admès que cal més inversió en l’Administració de Justícia. “Cal plantejar els programes electorals com a contracte entre les parts, i si no es compleix, que tingui conseqüències", ha afirmat la representant de Cs. Per la seva part, el candidat independent dels Comuns ha indicat que, a més de recursos, cal tenir en compte “la salut mental de la ciutadania i que l’àmbit penal sigui l'última ràtio”. La representant d’ERC ha manifestat que el Govern ha reclamat al govern espanyol 50 òrgans judicials més a Catalunya. El representant de Junts també ha apostat per enfortir les beques que es donen a opositors de jutges i fiscals, ara n’hi ha unes 50, per tal que es quedin a Catalunya i es redueixin les vacants. El candidat del PSC ha assegurat que la seva proposta és “incrementar fins al 3% la partida per a Justícia”.

Violència de gènere i multireincidència

El posicionament dels grups s'ha anat allunyant en com afrontar la xacra de la violència de gènere, malgrat que tots han coincidit que el sistema judicial no funciona i que cal atendre millor a les víctimes.

S'han creat dos blocs clars, quan s'ha preguntat als polítics sobre la proposta de l'Icab de  castigar més als multireincidents. Els integrants de Vox, el PP i CS han defensat l'expulsió dels lladres multireincidents, i el del PSC ha subscrit una part, que calen  mesures de seguretat. Per contra, els membres dels Comuns, la CUP i ERC i Junts han rebutjat endurir el Codi Penal i han demanat mesures socials per atendre aquests casos, vinculats amb la pobresa. "Es van decretar  2.000 ordres d'expulsió i es van  executar unes 200", ha manifestat Jubert per evidenciar que ja es fan mesures, tot i que no es compleixen. "Ens va causar perplexitat aquesta proposta de l'Advocacia i de Collboni", ha etzibat amb to crític Pellicer, que ha destacat l'elevat nombre de desnonaments a Catalunya.

El català a la justícia

La divisió entre els partits de dretes i d'esquerres també s'ha mantingut en quines mesures s'haurien d'aplicar per incrementar més la presència del català als jutjats, on només el 6% de les sentències són en català i on és l'administració amb menys presència de la llengua pròpia. Per Vox, Cs i el PP  cal respectar "les dues llengües oficials", mentre que per ERC, Junts i la CUP cal defensar la llengua pròpia i que el català sigui un requisit per exercir als judicis a Catalunya.

En el seu dret a la darrera paraula -com un justiciable, ha ironitzat el moderador-, els participants han exposat les seves prioritats i en alguns casos han demanat el vot i tot als presents. Per García Berrio, cal derogar la llei mordaça i  acabar amb la persecució dels moviments socials; per Pellicer, cal enfortir l'advocacia per defensar els drets de les persones; per Balsera, l'aposta a la defensa de la reinserció de les persones condemnades i la millora a l'advocacia; per Jubert, cal defensar drets, però ha indicat que "aquestes eleccions va de Puigdemont o Illa"; Pedret ha demanat un nou canvi, mentre Reina, Macián i Estaller han demanat un vot contra l'independentisme.

La presidenta del Consell de l'Advocacia i el degà de l'ICAB, al debat / Foto: Irene Vilà Capafons
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!