El president de la Generalitat i candidat d'Esquerra Republicana a la reelecció, Pere Aragonès, ha centrat les seves intervencions en el debat electoral de 3CAT celebrat aquest dimarts, quan queden pocs dies de campanya per a les eleccions del 12 de maig, a defensar la seva obra de Govern en els últims tres anys i a criticar els partits que no van aprovar els pressupostos pel 2024, el fracàs dels quals van provocar la convocatòria d'eleccions. Els seus retrets han anat dirigits cap a un dels seus principals rivals, Salvador Illa del PSC, mentre que ha ignorat les crítiques que li han dirigit les representants de CUP i comuns, Laia Estrada i Jéssica Albiach. En canvi, a diferència del que s'ha vist durant la campanya, no ha entrat a rivalitzar amb Josep Rull, representant de la candidatura de Carles Puigdemont.
🔴 Resultats eleccions de Catalunya 2024, DIRECTE
📊 La participació en les eleccions de Catalunya 2024
🔍 Resultats Eleccions de Catalunya 2024 per municipis | CERCADOR
Aragonès, que ha tornat a centrar els possibles pactes electorals depenent dels acords i les propostes (finançament singular, referèndum pactat i reforç de l'estat del benestar i llengua catalana) ha tret pit així per exemple d'haver aconseguit que el curs I2 de l'escola infantil sigui de franc i ha reiterat la seva aposta perestendre aquesta gratuïtat a tota l'escola infantant, o mesures en clau feminista com el repartiment de productes menstruals sostenibles. Laia Estrada i Jéssica Albiach, candidates de CUP i comuns, li han retret en reiterades ocasions que el seu Govern ha fet curt, tot i que la cupaire ha estat molt més incesiva li ha retret no haver estat a l'altura del llegat dels seus antecessors republicans al capdavant de la Generalitat i comprar l'agenda de la "sociovergència".
Davant aquests retrets, o els d'altres partits com ara en matèria d'educació pels mals resultats de l'informe PISA, habitatge o inversió en Salut, la resposta de Pere Aragonès sempre ha estat la mateixa. Si s'haguessin aprovat els pressupostos que van naufragar el Parlament el mes de març, s'haurien destinat més recursos a l'habitatge -un dels grans retrats d'Estrada i Albiach- o a la cultura. Quan Estrada li ha tret el document del seu pacte d'investidura signat després del 14-F, Aragonès li ha reblat que "fer-se càrrec d'un país no només és signar un acord" sinó que va més enllà i passa també per negociar uns pressupostos i que els cupaires els ho han rebutjat tot: "En els pressupostos es veu l'obra de govern", ha insistit.
Aragonès ha acusat així a Junts i comuns, amb qui les negociacions es van allargar més, de ser els responsables del fracàs dels pressupostos, però també a la resta de formacions que també s'han sumat als retrets a Aragonès, per exemple, en matèria de sequera. En aquest sentit, Estrada li ha retret que hagi decidit aixecar les restriccions per emergència just abans de les eleccions i quan els experts recomanaven esperar.
El moment de consens entre Aragonès i Illa
Un dels moments tensos que ha protagonitzat el president del Govern durant el debat ha estat precisament amb el candidat dels socialistes, quan aquest ha reiterat la seva aposta per dedicar el 7% del PIB de Catalunya a polítiques de Salut. Aragonès li ha recriminat ràpidament que aquesta promesa és inviable, ja que Catalunya només gestiona el 15% del producte interior brut. Estirant aquest fil, Aragonès ha tornat a posar damunt la taula la seva exigència d'un finançament singular pel país. Per contra, el bloc de polítiques culturals ha provocat un moment d'acord entre el PSC i ERC, amb Salvador Illa lloant la feina feta per la consellera Natàlia Garriga.